Arrange a Viewing

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.

Error: Contact form not found.

1 leto ago · · 0 comments

Doživite svetovno prvenstvo v nordijskih športih v Sloveniji – Planica 2023

Planica

Slovenija je znana po svojih naravnih znamenitostih in edinstveni naravi, ki navdušuje obiskovalce z vsega sveta. Dežela je polna prelepih pokrajin, gozdov, hribov in jezer, ki privabljajo pohodnike, kolesarje, smučarje in druge ljubitelje aktivnosti v naravi.

Eno izmed najbolj znanih naravnih znamenitosti je zagotovo Triglavski narodni park, ki obsega velik del Julijskih Alp in je prava paša za oči. Planica, ki leži v samem srcu Triglavskega narodnega parka, je že desetletja pomembna destinacija za ljubitelje zimskih športov, predvsem pa smučarskih skokov.

Planica je zelo pomembna za slovensko kulturo in identiteto, saj slovenska smučarska reprezentanca vsako leto nastopa na tekmovanjih, ki se odvijajo na tem prizorišču. Slovenski športniki in navijači so zelo ponosni na Planico in jo imajo za enega najbolj pomembnih krajev v državi.

V mednarodnem smislu pa je Planica še bolj pomembna, saj gre za eno izmed najbolj priznanih smučarskih skakalnic na svetu. Na tekmovanjih v Planici se pomerijo najboljši smučarski skakalci z vsega sveta, ki prihajajo iz različnih držav. Prvenstvo v Planici je pomembno tudi zato, ker je to prvič, da Slovenija gosti svetovno prvenstvo v nordijskih športih.

Zaradi pomembnosti tega dogodka za slovensko kulturo, identiteto in šport, je svetovno prvenstvo v Planici največji športni praznik v Sloveniji. Na prizorišču se bo zbrala športna elita in navijači iz vsega sveta, kar bo prineslo veliko pozitivne energije in navdušenja. Poleg tega pa bo prvenstvo zagotovo tudi priložnost za promocijo Slovenije kot turistične destinacije, saj bodo obiskovalci imeli priložnost spoznati lepote dežele in se udeležiti različnih dogodkov, ki se bodo odvijali v času tekmovanj.

Letos bo Planica prvič gostila svetovno prvenstvo v nordijskih športih, kar pomeni veliko priložnost za promocijo tega lepega kraja in njegovega okolja. Organizatorji svetovnega prvenstva se trudijo, da bodo obiskovalci lahko uživali v različnih aktivnostih in doživetjih, ki jih ponuja ta edinstven kraj.

Planica je tudi eden od najboljših krajev za poletno smučanje v Evropi. Smučišče ponuja več kot 1 km dolge proge za poletno smučanje (tek na smučeh)), ki so na voljo tako za začetnike kot za bolj izkušene smučarje.

Zgodovina Planice

Zgodovina Planice sega vse do leta 1930, ko so pričeli graditi smučarsko skakalnico. Sprva je bila to le manjša skakalnica, vendar so jo kasneje večkrat razširili in prenovili. Med leti 1934 in 1938 je bila skakalnica podaljšana in poglobljena, tako da je postala prava atrakcija za športne navdušence. Leta 1969 je bila skakalnica ponovno prenovljena in podaljšana na 120 metrov, kar je bila takrat najdaljša skakalnica na svetu.

Prva tekmovanja na Planici so potekala leta 1934 in so bila namenjena predvsem domačim športnikom. Vendar pa so se kmalu začela tekmovanja na mednarodni ravni, ki so privabljala športnike z vsega sveta. Leta 1952 je Planica gostila prvo tekmovanje za Pokal narodov, ki je veljalo za enega najpomembnejših dogodkov v smučarskih skokih. Leta 1969 je Planica gostila prvo svetovno prvenstvo v smučarskih skokih, kar je bil velik uspeh za Slovenijo in tudi za Planico.

V letih, ki so sledila, se je Planica razvila v eno izmed najbolj priljubljenih smučarskih skakalnic na svetu. Tekmovanja na Planici so postala velik dogodek, ki je privabljal tudi veliko število obiskovalcev. Med letoma 1985 in 1992 je bila skakalnica ponovno podaljšana in prenovljena, tako da je postala ena najbolj modernih skakalnic na svetu.

Danes je Planica ena izmed najpomembnejših lokacij za smučarske skoke na svetu, saj se tu odvijajo različna tekmovanja na mednarodni ravni. Poleg tega pa je Planica priljubljena turistična destinacija, ki privablja obiskovalce z vsega sveta, ki želijo uživati v lepotah Triglavskega narodnega parka in se sprehajati po okoliških poteh.

Planica

FIS svetovno prvenstvo v nordijskih športih – Planica 2023

Slovenija je prvič v zgodovini postala gostiteljica FIS svetovnega prvenstva v nordijskih športih, ki bo med 22. februarjem in 5. marcem 2023 potekalo v idilični dolini pod Poncami. Gre za zgodovinski trenutek za Slovenijo, saj se bomo v prestižni smučarski areni pomerili s številnimi najboljšimi smučarskimi skakalci, tekači na smučeh in nordijskimi kombinatorci iz celega sveta, ki se bodo borili za naslov svetovnega prvaka ali prvakinje. Obeta se nam tudi bogat spremljevalni program, ki bo večinoma potekal v Nordijskem parku v Kranjski Gori.

Organizatorji svetovnega prvenstva so polni pričakovanj in pričakujejo okoli 2500 tekmovalcev iz več kot 60 držav, ki bodo pustili svoj pečat na prvenstvu ter ustvarili nove svetovne prvake in prvakinje. Število gledalcev na prizorišču bo okoli 150000, število medijev pa se bo povzpelo na okoli 2000. Predvideno število TV gledalcev po vsem svetu pa bo preseglo 500 milijonov, kar kaže na velik pomen tega športnega dogodka za Slovenijo in svetovni šport.

Kaj vse lahko pričakujete?

Obiskovalci svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici leta 2023 bodo poleg spremljanja tekem lahko uživali tudi v številnih dodatnih ponudbah. Na voljo bo številna ponudba hrane in pijače v bližini prizorišča, kjer si bodo lahko obiskovalci privoščili tradicionalne slovenske jedi in pijače.

V Nordijskem parku v Kranjski Gori, ki bo eno od prizorišč spremljevalnega programa, bo organizirana zabavna, kulturna in izobraževalna ponudba za otroke in odrasle. Obiskovalci se bodo lahko udeležili razstav, se učili o nordijskem smučanju in naravi ter uživali v različnih aktivnostih na prostem.

Poleg tega bodo organizirani tudi kulturni dogodki, kot so koncerti, predstave in različni športni dogodki. Obiskovalci se bodo lahko sprehodili po bližnji okolici in uživali v lepotah Triglavskega narodnega parka, kjer se nahaja Planica. V dolini pod Poncami se bodo lahko sprostili v naravi, uživali v svežem zraku in se prepustili čudovitemu razgledu na Julijske Alpe.

Ponudba dodatnih aktivnosti in doživetij bo zagotovo poskrbela, da bo obisk Planice med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju nekaj nepozabnega za vse obiskovalce.

Planica

Zakaj bi družine z otroki obiskale Planico?

 1. Navdušujoče predstave smučarskih skokov: Otroci bodo navdušeni nad spektakularnimi skoki, ki jih bodo videli v Planici. To je priložnost, da jim pokažete, kaj vse je mogoče doseči z vadbo in trudom.
 2. Spodbujanje športne kulture: Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici je odlična priložnost za spodbujanje športne kulture in poudarjanje pomena telesne dejavnosti ter zdravega načina življenja.
 3. Učenje o zgodovini smučarskih skokov: Otroci bodo lahko izvedeli več o zgodovini smučarskih skokov in o tem, kako so se ti športi razvijali skozi leta.
 4. Raznolik spremljevalni program: Poleg spremljanja tekem bodo otroci uživali v bogatem spremljevalnem programu, ki vključuje različne aktivnosti in dogodke, kot so zabavne igre, koncerti, predstave in športni dogodki.
 5. Pridobivanje novih izkušenj: Obisk Planice med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju je odlična priložnost za pridobivanje novih izkušenj in znanj o različnih kulturah in športih.
 6. Sprostitev v naravi: Planica se nahaja v prelepih Julijskih Alpah in je del Triglavskega narodnega parka, kjer lahko otroci uživajo v naravnem okolju ter se sprostijo in napolnijo z energijo.
 7. Uživanje v hrani in pijači: Otroci bodo uživali v okusni slovenski hrani in pijači, ki bo na voljo v bližini prizorišča.
 8. Priložnost za druženje: Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici je odlična priložnost za druženje z družino in prijatelji ter za ustvarjanje nepozabnih spominov.
 9. Raziskovanje Kranjske Gore in okolice: Otroci bodo lahko raziskovali Kranjsko Goro in okolico ter si ogledali znamenitosti, kot so Blejsko jezero, Bohinj, Vršič in Škofja Loka.
 10. Spodbujanje navdušenja nad športom: Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici je odlična priložnost za spodbujanje navdušenja nad športom pri otrocih.

Zakaj je obisk novega Nordijskega centra v Planici je obvezen?

Obisk novega Nordijskega centra v Planici je vsekakor obvezen del obiska te priljubljene turistične destinacije v Sloveniji. V centru se lahko seznanite s pestro zgodovino nordijskega smučanja v Sloveniji, občudujete dosežke naših smučarskih skakalcev in smučarskih tekačev ter se preizkusite na različnih interaktivnih elementih.

Poleg tega pa je nov Nordijski center v Planici zanimiv tudi zaradi svoje vsestranske ponudbe. Poleg ogleda smučarskih skokov in nordijskih tekmovanj, se lahko tukaj preizkusite tudi v teku na smučeh, tudi v poletnem času, kar je unikatna priložnost za vse, ki se želijo preizkusiti v tej privlačni nordijski disciplini. Za vse tiste, ki se še niso preizkusili v tej nordijski disciplini, so na voljo tudi šole smučanja.

Ob obisku Nordijskega centra v Planici, si lahko ogledate tudi edinstven muzej smučarskih skokov in smučarskega teka. Muzej ponuja vpogled v zgodovino nordijskega smučanja in prikazuje razvoj te discipline skozi leta. Poleg muzeja pa se nahaja tudi trgovina, kjer si lahko zagotovite spominke na vaš obisk Planice.

Planica skoki

7 najboljših doživetij za obiskovalce Planice

 1. Ogled smučarskih skokov – Obiskovalci ne smejo zamuditi glavnega dogodka na Planici, največjih skakalnih tekmovanj na svetu.
 2. Obisk Nordijskega centra Planica – Nordijski center ponuja interaktivne razstave o zgodovini nordijskih športov in možnost izposoje opreme za smučarski tek, tudi poleti.
 3. Pohod po Dolini Tamar – To je eden najlepših delov Triglavskega narodnega parka, ki je lahko izhodišče za različne pohode in sprehode.
 4. Kolesarjenje – Obiskovalci lahko najamejo kolesa in se podajo na kolesarsko pot v okolici Planice.
 5. Smučanje na smučiščih v okolici – Na voljo so različna smučišča v bližini Planice, na primer smučišče Kranjska Gora.
 6. Raziskovanje okoliških mest – Obiskovalci se lahko odpravijo na enodnevni izlet v bližnja mesta, kot so Bled, Bohinj in Ljubljana.
 7. Okušanje slovenske hrane in pijače – Obiskovalci lahko poskusijo tradicionalne slovenske jedi in pijače, kot so ajdova kaša, kranjska klobasa in različne vrste domačega piva.

Kaj obleči in obuti?

Ker je Planica zimska destinacija, je pomembno, da se ustrezno oblečete in obujete, da se boste lahko udobno počutili med obiskom. Priporočljivo je, da se oblečete v več slojev, saj boste tako lahko lažje prilagajali temperaturo glede na aktivnosti in vremenske razmere.

Na vrhu slojev naj bodo topla in nepremočljiva oblačila, kot so jakna, hlače in čevlji, ki so primerni za sneg. Za zaščito pred mrazom je priporočljivo, da si oblečete kape, rokavice in šal.

Pri obutvi je priporočljivo, da izberete čevlje, ki so topli, nepremočljivi in primerni za sneg. Če boste smučali ali deskali, boste potrebovali smučarske čevlje ali deskarske čevlje, ki bodo omogočali dober oprijem in nadzor nad smučmi ali desko.

Če se boste odpravili na pohod v okolici Planice, boste potrebovali pohodniške čevlje, ki so primerni za sneg. Priporočljivo je, da se pred obiskom pozanimate o vremenskih razmerah in temu primerno izberete oblačila in obutev.

Kaj je še potrebno vzeti s sabo?

Poleg primernega oblačenja in obutve, je priporočljivo, da s seboj vzamete sončna očala, kremo za sončenje, vodo in prigrizke, predvsem če načrtujete daljše potovanje po okolici. Prav tako lahko vzamete fotoaparat, da ovekovečite nepozabne trenutke. Če boste prenočili v bližini, je priporočljivo, da s sabo vzamete tudi osebno higiensko opremo in spalno vrečo.

Spored in nakup vstopnic

Nakup vstopnic za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici leta 2023 je že mogoč. Obiskovalci si lahko zagotovijo vstopnice za posamezne tekme ali pa se odločijo za večdnevno vstopnico, ki jim omogoča dostop do vseh tekem v času prvenstva. Obstaja tudi možnost nakupa družinske vstopnice.

Poleg tega so na voljo tudi posebne popoldanske vstopnice, ki omogočajo ogled tekem po posebej ugodni ceni. Obiskovalci si lahko svoje vstopnice zagotovijo preko spleta, kjer lahko izbirajo med različnimi kategorijami.

Od 10. februarja dalje bodo vsi navijači, ki se veselijo prihajajočega FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023, imeli priložnost kupiti popoldanske vstopnice, ki bodo na voljo izključno na bencinskih servisih Petrol. Vstopnice bodo stali 33,00 EUR in bodo veljale vsak dan od 15:00 ure dalje.

Na spletni strani svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici leta 2023 lahko obiskovalci najdejo tudi natančen spored tekem in spremljevalnih dogodkov. Poleg tekem pa bodo obiskovalci lahko uživali tudi v spremljevalnih dogodkih, kot so koncerti, kulturni programi in športne aktivnosti v Nordijskem parku v Kranjski Gori.

Pred nakupom se je dobro seznaniti še z dodatnimi informacijami o vstopnicah s klikom na povezavo.

Ponudba za obiskovalce FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023 je še bogatejša!

Od 22. do 26. 2. in od 28. 2. do 5. 3. bodo vsi obiskovalci s kupljeno vstopnico imeli možnost brezplačnega povratnega prevoza z vlakom od kjerkoli v Sloveniji do Jesenic. Predložite svojo veljavno vstopnico na prodajnih mestih Slovenskih železnic ali na vlaku in prejeli boste brezplačno vozovnico za vlak in vrednotnico za avtobus, ki ju je potrebno shraniti do povratka domov. Vse podrobnosti o ponudbi in vozni red vlakov najdete na spletni povezavi. Ne zamudite priložnosti in se udeležite nepozabnega dogodka v Planici!

Planica

Če bivate v Apartmaju Vinska Trta in želite obiskati Planico, imate več možnosti za prevoz. Najlažji način je osebni avtomobil. Če se odločite za to možnost, boste morali parkirati svoj avtomobil na urejenih parkirnih mestih v bližini Planice. V okolici Rateč, Podkorena in Kranjske Gore bodo urejena parkirna mesta na travnikih.

Če nimate lastnega avtomobila ali si ga ne želite voziti, lahko najamete kombi in si delite stroške z drugimi obiskovalci. Številne turistične agencije ponujajo organiziran prevoz do Planice, zato lahko preverite ponudbo in izberete najbolj primerno za vas.

Če želite obiskati Planico z javnim prevozom, lahko uporabite avtobus ali vlak. Za obiskovalce bo organiziran krožni avtobusni prevoz iz Kranjske Gore do Planice, zato lahko izkoristite to možnost. Vlak je tudi dobra izbira, saj obstaja železniška postaja v bližini Kranjske Gore, od koder lahko nato nadaljujete z avtobusom ali taksijem.

Če se odločite za vožnjo z avtomobilom ali najem kombija, bo pot trajala približno 2 uri od Apartmaja Vinska Trta do Planice. Če se odločite za javni prevoz, lahko potovanje traja malo dlje, vendar je še vedno zelo enostavno in priročno.

Planica vas že nestrpno pričakuje!

Vabimo vas, da se nam pridružite in obiščete Planico, kjer boste doživeli edinstvene športne in kulturne dogodke ter okusili slovensko kulturo in gastronomijo. Bodite del tega nepozabnega doživetja, ki ga lahko delite z vašo družino in prijatelji. Ne zamudite priložnosti, da se pridružite svetovnemu prvenstvu v nordijskih športih v letu 2023 in doživite vse, kar Planica in okolica ponujata.

Pridite navijat, družiti se s svetovnimi športnimi zvezdami in uživati v enkratni atmosferi, ki bo zagotovo navdušila vsakega obiskovalca. Planica vas že nestrpno pričakuje!

Preberi več

1 leto ago · · 0 comments

Doživite najboljši karneval v regiji: Samoborski Fašnik se začenja!

Samoborski Fašnik 1

Samoborski Fašnik je tradicionalno praznovanje, ki se vsako leto odvija v mestu Samobor v Hrvaški. Letošnji Fašnik bo že 197. po vrsti in bo potekal od 10. februarja do 21. februarja 2023. Fašnik je priznano kulturno in zabavno dogajanje v regiji, ki privabi na tisoče obiskovalcev iz bližnjih krajev in širše okolice.

Samoborski Fašnik je znan po svoji svečani otvoritvi, povorkah mask, nastopih glasbenih skupin, tradicionalnih jedeh in pijačah, koncertih in številnih drugih zabavnih prireditvah. Letošnji Fašnik bo posvečen prihodu eura v Hrvaško pod parolo “Hokus pokus EUrekus”.

V teh dneh se Samobor preobrazi v pravo središče zabave, kjer se ljudje zberejo, da uživajo v veseli atmosferi in se prepustijo veselju. Obiskovalci lahko uživajo v različnih zabavnih prireditvah, kot so koncerti, ognjemeti, tekmovanja in druge aktivnosti. Zabava je namenjena vsem, ne glede na starost, in tako so vsekakor dobrodošle tudi družine z otroki, ki bodo lahko uživale v otroških igrah in zabavah.

Organizatorja Samoborskega festivala sta Turistična zajednica in Mestna občina Samobor. Na kratko, 197. Samoborski Fašnik je dogodek, ki ga ne smete zamuditi, če želite doživeti pravo vzdušje karnevala v Hrvaški.

Samoborski Fašnik 2

Samoborski Fašnik se prične z prevzemom mestne oblasti, katera je prisiljena predati ključe mesta in za dva tedna razglasiti Samobor za Svobodno Fašničko Republiko. Z otvoritvijo 197. Samoborskega karnevala, ki letos nosi ime Hokus pokus EUrekus, mesto zavzamejo Sraka, princ Fašnik, Sudec in Štef Fiškal.

Sledi zabavno dogajanje, kot so povorke mask in godcev skozi mesto, plesi, koncerti in kulturne prireditve. Prav tako je značilna prodaja pustnih mask in jedi, kot so tradicionalne pustne dobrote. Glavni cilj pa ostaja ohranjanje tradicije in združevanje prebivalstva.

Maske in skupine, ki se predstavljajo v povorkah po mestu na Samoborskem Fašniku, so običajno iz lokalnega okolja in bližnjih krajev. Nekatere maske in skupine so specifične za določeno mesto ali regijo, medtem ko druge prihajajo iz drugih delov Hrvaške, Slovenije ali tujine, da se pridružijo praznovanju.

Prikazujejo tradicionalne elemente in kulturne vzorce, kot so plesi, glasba in nošenje maske. Praznovanje privlači tako družine z otroki kot tudi mladino, ki uživajo v zabavnem dogajanju in ohranjanju tradicije.

Na Samoborskem Fašniku se v povorkah predstavijo tudi šolarji in vrtci. Ti običajno igrajo pomembno vlogo v praznovanju, saj njihovo udejstvovanje omogoča ohranjanje tradicije in kulture v mladih generacijah. Otroci in šolarji se lahko predstavijo kot maske, plesalci ali kot člani glasbenih skupin, velikokrat pa tudi z lastnimi predstavami in programi. Vrtci in šole pogosto sodelujejo pri pripravi in organizaciji povork in drugih dogodkov, kar omogoča, da se mladi generaciji približa tradicionalna kultura in se ohranja iz generacije v generacijo.

Samoborski Fašnik 3

Na Samoborskem Fašniku so običajno na voljo koncerti in nastopi znanih glasbenikov, kot del zabavnega dogajanja. Ti dogodki privabijo širšo publiko in ponudijo širok spekter glasbenih žanrov za vsakogar. Koncerti in nastopi znanih glasbenikov so pogosto sestavni del praznovanja in prispevajo k vzdušju in zabavi, medtem ko tradicionalni elementi, kot so maske in plesi, ostajajo glavna atrakcija. Vse skupaj pa zagotavlja polno doživetje Samoborskega Fašnika za vse obiskovalce.

Na Fašniku so v ponudbi tradicionalne jedi, kot so pustni krofi, samoborske kremšnite, samoborski bermet in druge dobrote, kot del gastronomske ponudbe. Te jedi so značilne za Samobor in regijo, zato so na voljo na številnih lokacijah v mestu med praznovanjem. Pripravljeni so s svežimi, kakovostnimi sestavinami in po tradicionalnih receptih, zaradi česar so zelo priljubljeni med obiskovalci. Obiskovalci imajo priložnost okusiti te jedi, medtem ko se zabavajo in uživajo v praznovanju, in tako doživite polno doživetje Samoborskega Fašnika. Gostilne, restavracije in kafiči so odprti za vse, ki želijo uživati v gastronomski ponudbi, značilni za Samobor in regijo.

Na Samoborskem Fašniku so prisotni tradicionalni voditelji, posebneži in povezovalci programa, kot del zabavnega dogajanja, ki se drži ustaljenega urnika. Te osebe so odgovorne za vodenje dogodkov in povezovanje programa, skrbi za nemoten potek praznovanja ter za zagotavljanje, da obiskovalci dobijo polno doživetje Samoborskega Fašnika. Tradicionalno so oblečeni v kostume in maske, kot so tiste, ki jih nosite na fašniku, in tako prispevajo k splošnemu vzdušju in atmosferi praznovanja.

Samoborski Fašnik 4

Za otroke so na voljo različne zabavne aktivnosti, vključno z igrali in lunaparkom. To ni nujno tradicija Fašnika, vendar se ta vrsta zabavnih aktivnosti pogosto dodaja k programu, ker zagotovi zabavo in zadovoljstvo tudi najmlajšim obiskovalcem.

Zaključek Samoborskega Fašnika poteka s slavnostno prireditvijo, ki se odvija v enem od večjih kulturnih ali zabavnih prizorišč v mestu, običajno je to na trgu. Prireditev se začne s prihodom mask in skupin, ki so sodelovale v povorki in se nato nadaljuje s kulturnim programom, ki običajno vključuje glasbeno in plesno predstavo ter nastope drugih umetnikov. Med kulturnim programom se podelijo nagrade in priznanja za najboljše maske, kostume in skupine, ki so sodelovale v povorki.

Praznovanje se zaključi s slavnostnim ohlajanjem, ki je v obliki zabavnega plesa, koncerta ali drugih zabavnih aktivnosti, ki ustvarijo nepozabne spomine za vse udeležence in obiskovalce. Ob koncu praznovanja se lahko vsi skupaj spomnemo na lepe trenutke, ki smo jih preživeli na Fašniku, in hkrati načrtujemo svojo naslednjo udeležbo na prihodnjem Fašniku.

Samoborski Fašnik 5

Samoborski Fašnik ni samo zabavno doživetje za turiste, temveč tudi možnost za spoznavanje zgodovinsko-kulturnega nasledstva mesta Samobor. Ob obisku Fašnika v Samoboru se lahko družine sprehodijo po starodavnih ulicah in uživajo v mestni arhitekturi.

Samobor je poln zgodovinskih znamenitosti, kot so cerkev sv. Anastazije, kapela sv. Ane in ostanki samoborskega gradu. V muzeju mesta Samobor pa si lahko ogledate še bolj podrobno zgodovino mesta.

Za ljubitelje narave so v bližini Samobora razprostrti pohodniški izleti na bližnji Japetić in Oštrc, kjer se lahko doživijo čudoviti razgledi oziroma se enostavno sprostite s svojimi najbližjimi.

Iz Apartmaja Vinska trta je najlažje priti na Samoborski Fašnik z avtomobilom, po glavni cesti skozi nekdanji mejni prehod Slovenska vas / Bregana naselje ter naravnost do Samobora. Obstaja tudi možnost javnega prevoza z avtobusom iz Bregane do Samobora. V primeru, da se odločite za javni prevoz, poiščete informacije o rednih linijah in urniku prevozov.

Če želite za bivanje izbrati udobno in kvalitetno namestitev, vas vabimo, da obiščete Apartma Vinska Trta. Tu boste lahko preživeli nepozaben dopust v družbi svojih najbližjih ob obisku 197. Samoborskega Fašnika. Zabava, hrana, kultura in zgodovina so komponente, ki jih boste lahko izkusili na enem mestu, obenem pa boste lahko spoznali tudi Samobor in njegovo okolico. Obisk 197. Samoborskega Fašnika bo tako nepozaben, zabaven in razburljiv dogodek, na katerega se lahko z veseljem odpravite z družino.

#SamoborskiFasnik #apartma_vinska_trta #discoversamobor #samobor #visitsamobor #volimsamobor #lovesamobor #visitzagrebcounty #croatiafulloflife #pustmastnihust #samoborskakremsnita #kremsnita #bermet #mustarda #pustnikrof #samoborskekrafne #bookdirect  #localexpert #travellikealocal

Preberi več

2 leta ago · · 0 comments

Kozjansko jabolko – živahna prireditev v osrčju Kozjanskega parka

Kozjansko jabolko

Kozjansko jabolko razstavno-prodajne stojnice
Velika izbira lokalnih pridelovalcev in obrtnikov na Kozjanskem jabolku

Vabljeni na zdaj že tradicionalni praznik Kozjansko jabolko, ki se vsako leto odvija drugi vikend v oktobru na srednjeveškem trgu vasi Podsreda, ki se nahaja v samem osrčju Kozjanskega parka. Kozjansko jabolko kot razpoznavni znak krajine, ki je posejana z visokodebelnimi travniškimi sadovnjaki s starimi sortami jabolk, vleče osrednjo nit prireditve, ki vas bo navdušila s svojim živahnim sejemskim dogajanjem.

Vendar, Kozjansko jabolko je le delček mozaika te kulturne krajine. Ta majhen košček vzhodne Slovenije ima veliko za ponuditi vsem, ki se želite prepustiti čarom naravnih danosti, kulturne dediščine in mogočnih gradov. Do tja se lahko odpravite kar iz naše apartmajske hiške Vinska Trta, ki je odlično izhodišče za celodnevne izlete v okolici. Več namigov o tem, kam se odpraviti, pa boste dobili v tem članku.

Kozjansko jabolko – zgodovina in razvoj praznika

Prazniku Kozjansko jabolko pravijo tudi že tradicionalno »praznik z dušo«. Med obiskovalci je priljubljen tudi zato, ker ostaja zavezan ohranjanju tradicije ter naravne in kulturne dediščine zavarovanega območja Kozjanskega parka. Brez kiča in balasta, ki smo ga vajeni na premnogih sejemskih prireditvah. Je samosvoj unikat s ponudbo, ki je ne boste našli nikjer drugje.

V organizacijo so vključeni domačini, ki živijo na tem območju. Prav takšna je tudi sejemska ponudba, ki obsega pridelke kozjanskih ekoloških kmetij. Navkljub vedno večji ponudbi, jabolko še vedno ostaja v središču prazničnega programa, saj je krajinski park raj za več kot 100 starih sort jabolk in okoli 60 starih sort hrušk, ki rastejo na visokodebelnih travniških sadovnjakih, vključenih v naravovarstveno shemo parka.

Začetki praznika segajo v leto 2000, ko se je na sejmu predstavilo le 10 ponudnikov. Nato pa se je Kozjansko jabolko razvilo v enega izmed večjih in najbolj odmevnih dogodkov, ki ga obišče okoli 20 tisoč obiskovalcev. Zdaj imajo kar 150 stojnic in bogat kulturni program.

Odpravite se na tradicionalni pohod po kozjanskih sadovnjakih

Drugi vikend v oktobru je vse bolj skoncentrirano na sejemsko dogajanje, a številni dogodki se začnejo odvijati že prej. Tako se lahko en teden prej, na nedeljo, odpravite na tradicionalni pohod, ki vas bo popeljal od izvira Trebčice, do Olimske gore ter skozi dolino Sušice in značilnega travniškega sadovnjaka Kozjanskega parka na Gradišču.

Ob 9 uri zjutraj se zberete pri Domu krajanov v Podsredi, od koder vas bodo odpeljali na prvo točko do izvira Trebčice. Okoli 15 ure pa vas bodo proti plačilu pripeljali nazaj na zbirno mesto. Simbolično plačilo startnine vključuje voden pohod s strokovnimi razlagami vodiča ob zanimivostih na poti, degustacijo, malico in prevoz.

Marko Kostajnšek Kozjansko jabolko
Stojnica Marko Kostajnšek na Kozjanskem jabolku

Praznik Kozjansko jabolko s pestro ponudbo in živahnim dogajanjem

Na srednjeveškem trgu vasi Podsreda vas bo pričakala bogata sejemska ponudba ter številni glasbeni dogodki, kulturne prireditve, družabne igre in tekmovanja, različne delavnice, in mnogo več. Za vsakega se nekaj najde. Dolgčas vam zagotovo ne bo.

Stojnice kozjanskih dobrot in domačih izdelkov

Osrednjo vlogo na stojnicah imajo kozjanske ekološke kmetije, ki na zavarovanem in biosfernem območju Kozjanskega parka pridelujejo sadje, predvsem stare sorte jabolk in hrušk. Tako lahko pri domačih ponudnikih kupite stare sorte jabolk in hrušk, ter različne izdelke, kot je jabolčni sok, suho sadje, sadna vina, žganje, itd. Lahko se posladkate tudi z jabolčnim štrudlom in drugim pecivom iz tega ekološko pridelanega sadja.

Na stojnicah se predstavljajo tudi drugi domači pridelovalci, ki jih boste prepoznali po oznaki Sožitje-Kozjanski park. Na njihovih stojnicah lahko degustirate in tudi kupite domače suhomesnate izdelke, ekološko moko, ovčji sir, kruh, vino in penino, marmelade, med, bučno in orehovo olje, razna zelišča, in mnogo več.

Poleg ponudbe kmetijskih izdelkov boste na stojnicah našli tudi izdelke tradicionalne ljudske obrti, ki jih izdelujejo obrtniki iz Kozjanskega in tudi drugih delov Slovenije. To so razni leseni, glineni in tekstilni izdelki, ekološka mila in naravna kozmetika, ter nakit.

Glasbeni dogodki in kulturne prireditve

Kozjansko jabolko zares zaživi in pričara prijetno vzdušje, ko se na odrih, posejanih po vasici, zvrstijo številne glasbene skupine. Tudi glasba zaokrožuje noto tradicije teh krajev, saj povabijo ljudske pevce in godce, harmonikarje, okoliške folklorne skupine in druge ustvarjalce, ki s kulturnim programom oživljajo dediščino Kozjanskega.

Tradicionalna tekmovanja

Oglejte si tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu, vsekakor pa ne smete zamuditi tekmovanja v peki jabolčnega štrudla, ki se »v živo« odvija na prireditvenem odru. Gre za tradicionalno tekmovanje, ki poteka od leta 2009, vsako leto pa podelijo naziv »Štrudlmojstr-ca« osebi, ki je po mnenju komisije spekla najboljši štrudl.

Ustvarjalnice, delavnice in razstave

Različne delavnice vam omogočajo, da izveste več o značilnostih Kozjanskega parka. Na primer, lahko si ogledate, kako režejo in cepijo sadno drevje, pridelujejo domač jabolčni sok, itd. Organizirane so tudi ustvarjalnice za najmlajše. Ogledate si lahko različne razstave, med katerimi je sedaj že tradicionalna in stalna razstava o starih sortah jabolk, nekatere pa se spreminjajo, kot je na primer razstava gob.

Organizirani športni dogodki

Na svoj račun boste prišli tudi vsi navdušenci nad športom. Prijavite se lahko na 5,8 km dolg rekreativni tek, ki ga organizira Športno društvo Podsreda. Trasa poteka od trga Podsrede čez naselje Strmec do gradu Podsreda in po učni poti skozi gozd. Na sejemski stojnici Kozjanskega parka lahko najamete električna kolesa in se zapeljete po bližnjih gričkih. Sicer pa na praznično nedeljo organizirajo tudi družabno kolesarjenje »Z jabko na kolo« po 14 km dolgi krožni trasi, ki večinoma poteka po makadamski cesti in stranskih poteh.

Tekmovanje v štrudlu - Kozjansko jabolko
Tradicionalno tekmovanje v štrudlu na Kozjanskem jabolku

Kako z avtom priti do Podsrede, kjer se odvija Kozjansko jabolko?

Če boste bivali v naši apartmajski hiški Vinska Trta, se lahko do Podsrede odpravite po dveh poteh. V vsakem primeru pa morate zaviti nazaj do Čateža ob Savi, nato pa se v Brežicah poti razcepita vsaka na svojo stran.

Ena pot vas bo peljala na desno, po poti čez Bizeljsko. Če boste imeli čas, se lahko ustavite na gradu Bizeljsko, ali pa obiščete 200 let stare repnice, v katerih so si vinarji uredili vinske kleti in prostore za degustacije vin. Po tej poti boste do Podsrede prevozili 38 km, za kar boste potrebovali približno 40 minut.

Druga pot pa se v Brežicah razcepi rahlo levo. Peljete skozi vasi Zdole, Križe in pri vasi Koprivnica že vstopite v svet Kozjanskega parka. Od Koprivnice do Podsrede imate še 5 km vožnje, sicer pa boste za celotno 34 km pot potrebovali okoli 40 minut vožnje.

Ko prispete v Podsredo, lahko avto parkirate na urejenem parkirišču na trški gmajni in ob  robu cestišča. Za ta vikend organizirajo dodatna parkirišča, zato s parkingom ne boste imeli težav.

10 idej, kam na izlet v Kozjanski park

Čeprav je Kozjansko jabolko eden izmed bolj prepoznavnih simbolov Kozjanskega parka, je ta neokrnjena zelena pokrajina ob hrvaški meji pravi raj za raziskovanje naravnih in kulturnih lepot. Izbrali smo nekaj najbolj priljubljenih kotičkov, ki vas vabijo na celodnevno potepanje po razgibanih kozjanskih gričkih in soteskah. Nekaj več informacij o zanimivostih v okolici lahko dobite tudi na gradu Podsreda, kjer se nahaja informacijski center Kozjanskega parka.

1.      Spoznajte postopek mletja žit v starem Kukovičevem mlinu

Ob strugi reke Bistrice nekaj kilometrov pred Podsredo stoji mlin, ki je še edini ohranjen in delujoči mlin od vseh 14 mlinov na tem območju. Na kmetiji Kukoviči si lahko ogledate delovanje mlina ter spoznate celoten postopek mletja žit, kot so to delali včasih. Ker se družina ukvarja z ekološkim kmetovanjem, lahko pri njih kupite več vrst moke, mlince, rezance, kruh, čaje, marmelade, sirupe, sadje in druge dobrote.

2.      Osvežite se z zdravilno vodo Lurške jame

Zapeljite se do vasice Zagorje pri Lesičnem ter se spustite po potki blizu cerkvice svete Marije. Po 250 m hoje boste ugledali 19 m visok spodmol iz peščenjaka, pod katerim se izvira zdravilna voda. Poleg izvira pa je urejen oltar posvečen Mariji. V Lurški jami se čez vse leto odvijajo različni obredi in prireditve.

3.      Doživite legendo o Ajdovski ženi

Nad dolino Bistrice stoji srednjeveški trg Pilštanj, od koder se raztezajo pogledi na okoliško pokrajino. Tu je najlepša razgledna točka, ki jo lahko izkoristite za čudovite fotografije. Tik pod trgom, ki je bil v zapisih prvič omenjen leta 1404, boste opazili skalni osamelec, ki pripoveduje izjemno zanimivo legendo o Ajdovski ženi.

4.      Opazujte gnezdišča ptiča čebelarja

V Kozjanskem parku domuje kar 120 različnih vrst ptic, od tega je 25 takih, ki spadajo pod redke in ogrožene vrste. V ta namen so uredili tudi ptičji rezervat ob Slivniškem jezeru. Morda tu srečate črno štorkljo, pivko, pogorelčka, bičjo trstnico ali pa rjavega srakoperja. Če imate s sabo daljnogled, si v peskokopu v vasi Župjek lahko ogledate gnezdišča čebelarja, majhnega pisanega ptiča, ki v peščenih stenah napravi luknjice in si v njih spomladi uredi gnezdo. Opazujete pa jih lahko iz narejene ptičje opazovalnice.

5.      Oglejte si srednjeveški grad Podsreda

Pri glavnem trgu v vasi Podsreda se povzpnite skozi gozd do gradu Podsreda, ki je znan kot »najbolj grajski med gradovi na Slovenskem«. Je eden redkih gradov, ki se je v svojem srednjeveškem jedru ohranil vse do danes, zato velja za pomemben kulturni spomenik romanske dobe. S prenovo grajskih prostorov je grad postal odprt za obiskovalce. Raziščite njegovo bogato zgodovino. Oglejte si stolp, muzejsko zbirko, grajsko kuhinjo, poročno dvorano in druge grajske prostore. Če boste obiskali praznik Kozjanskega jabolka, lahko v tem času izkoristite 20% popust na vstopnice za ogled gradu Podsreda.

6.      Razvajajte brbončice v okušanju kozjanskih dobrot

Turistične kmetije in domače gostilne ponujajo odlične tradicionalne kozjanske jedi. Podajte se na gastronomsko popotovanje in preizkusite hišne specialitete, kot so kozjanski krapi, fižolova enolončnica »korjevec«, pogača »zafrknjača« s skuto, kolerabna juha z ocvirki, in kruhova potica. Zraven pa lahko spijete kozarec domačega vina, saj je tu znano vinogradniško področje.

7.      Sprehodite se po naravoslovni učni poti Travnik Vetrnik

Regijski Kozjanski park je eno največjih in najstarejših zavarovanih območij v Sloveniji. Leta 2010 pa je bil uvrščen na UNESCO seznam kot biosferni rezervat. Njegovo izjemno biotsko pestrost lahko doživite na vodeni naravoslovni poti, ki poteka po visokih travnikih okoli vrha Vetrnik. Hribovska suha travišča so prava zakladnica žive narave, kjer lahko opazujete bogato floro in favno. Navdušile vas bodo različne vrste orhidej in nešteto vrst metuljev. Če se boste na pot podali od maja do avgusta, vas bo na travnikih pričakalo barvito cvetje, v jesenskem času pa je tu raj za raziskovanje travniških gob vlažnic.

8.      Odkrijte naravno dediščino Gruske jame

Med vasema Kozje in Buče boste našli smerokaz za kraško izvirno zatrepno dolino Gruske, ki se začenja s 30 m visoko previsno steno, po kateri teče voda jamskega potoka. Vode tu poniknejo in se znova pojavijo na površju, kot je to značilno za kraške jame. Sledite urejeni poti, ki vas bo popeljala skozi zatrepno dolino. Vmes se lahko ustavite in na tablah preberete zanimivosti rastlinskega in živalskega sveta.

9.      Ustavite se v muzeju »Šola moje mame« v Kozjem

V središču Kozjega si lahko ogledate učilnico, zdaj preurejeno v muzej, ki je ostala prav takšna, kakršna je bila v času stare Jugoslavije. Morda boste nekateri še obujali spomine na šolsko opremo, stare lesene šolske klopi, stoječe računice, stare šolske torbe, lesene peresnice, in drugo. Muzejska učilnica je zanimiva tudi za najmlajše. Vstopnine ni, ključ za vstop pa lahko dobite v bližnjem kava baru pri Nuši.

10.      Preživite popoldne med travniškimi sadovnjaki na Čerčkovi domačiji

Visokodebelni travniški sadovnjaki kot agrarni habitati sodijo med evropsko pomembna naravovarstvena območja Natura 2000, saj ohranjajo tradicionalno kmetijsko krajino brez poseganja v naravno biotsko raznovrstnost. V teh sadovnjakih rastejo avtohtone in tradicionalne vrste sadnih dreves, kot so jablane, hruške, češnje, orehi, slive in marelice. Tu pridelujejo ekološko in okolju prijazno hrano, ki jo lahko poizkusite tudi na prazniku Kozjanskega jabolka. Na Čerčkovi domačiji v Gradišču blizu Podsrede si lahko ogledate drevesnico in visokodebelni travniški sadovnjak, kjer je zasajenih več kot 100 tradicionalnih sort jablan in hrušk. Vsako drevo je označeno z imenom sorte. Na domačiji se lahko udeležite tudi različnih delavnic.

Naši apartmaji Vinska Trta vam nudijo odlično izhodiščno točko za poldnevne in celodnevne izlete v okolici. Če nas boste obiskali drugi vikend v oktobru, ne zamudite odlične priložnosti za obisk živahnega praznika Kozjanskega jabolka. Tudi druge dni v letu vas Kozjanski park vabi s svojimi naravnimi in kulturnimi lepotami, ki čakajo, da jih odkrijete. Pri nas lahko izbirate med duplex galerijo z balkonom in studijem s teraso, dobrodošli pa so tudi kužki, ki pri nas bivajo brezplačno. Če želite privarčevati, predlagamo, da apartma rezervirate direktno na naši strani.

To je bil na kratko potovalni nasvet za Kozjansko jabolko in regijski park, ki sva ga ustvarila Jasmina & Martin.

Preberi več

2 leta ago · · 0 comments

Terme Paradiso – termalni in wellness raj na obrobju Posavja

Terme Paradiso Dobova

Čeprav so Terme Paradiso ene izmed mlajših termalnih resortov v Sloveniji, vas bodo navdušile s svojo raznoliko ponudbo in pridihom domačnosti. So pravi termalni raj za vsakogar, tako za tiste, ki si želite zabave, kot za tiste, ki si želite malo zasebnosti in intime.

Če si boste zaželeli vikend romantičnega pobega v dvoje, se boste lahko prepustili razvajanju v blagodejni termalni vodi s temperaturo okoli 32°C, intimni oazi savn ali pa rokam izkušenih maserjev v wellness centru.

Posavske Terme Paradiso so idealno mesto tudi za brezskrbne družinske počitnice. Kompleks se razteza na 1800 m2 vodnih površin, tako na zunanjih kot notranjih bazenskih površinah. Otroci bodo zagotovo uživali v dogodivščinah na različnih vodnih atrakcijah, starši pa lahko razvajate brbončice s kulinaričnimi dobrotami v baru, hotelski restavraciji ali piceriji.

Naša apartmajska hiša Vinska Trta je odlična izhodiščna točka za enodnevni ali poldnevni obisk toplic. Terme Paradiso v Dobovi so od apartmaja oddaljene le 17 kilometrov, kot gosti našega apartmaja pa dobite vavčerje za cenejše vstopnice za vstop v bazene in savne ter popust na penzionsko kosilo ali večerjo v hotelski restavraciji.

Uspešna zgodba družinsko vodenih term

Terme niso bile osrednja dejavnost družine Cvetkovič. Namreč, v letu 1986 je tu začela obratovati priljubljena picerija Valentina, ena prvih v Posavju, ki se je obdržala vse do danes. Družina Cvetkovič je nato leta 1993 odprla diskoteko Paradiso, ki je bila v 90-ih, vrhuncu plesne glasbe, znana daleč naokoli, delovala pa je vse do leta 2005.

Šele leta 2009 so na območju nedaleč stran od današnjih toplic odkrili vrtino termalne vode s temperaturo 54°C. S tem so tudi prepoznali potencial blagodejne termalne vode ter v letu 2010 otvorili hotel s sprostitvenim centrom, leto kasneje pa tudi zunanji in notranji bazen s termalno vodo.

V letih, ki so sledila, so ponudbo le nadgrajevali zaradi vse večje priljubljenosti in obiskanosti toplic. Obogatili so termalno ponudbo za otroke z izgradnjo otroškega bazena in različnih vodnih atrakcij, razširili so notranji bazenski kompleks, dogradili nov del hotela ter wellness center. Terme Paradiso se hitro razvijajo, zato v prihodnosti lahko pričakujemo še več ponudbe. Na primer, v jeseni 2022 bodo otvorili olimpijski bazen.

Družinsko vodenje termalnega kompleksa se je izkazalo za zelo uspešno, kar potrjujejo tudi številni laskavi nazivi. Terme Paradiso imajo že pet nazivov za  “Naj wellness” v Sloveniji v kategoriji Turizem – mali, ter tri odličja za Naj kopališče med malimi termalnimi kopališči.

Terme Paradiso v Dobovi

Prepustite se zabavni poletni dogodivščini v zunanjem vodnem parku

Skozi vse leto se lahko kopate tudi v zunanjem bazenu, ki je povezan z notranjim bazenom po manjšem koridorju, skozi katerega lahko zaplavate. Terme Paradiso pa so v času poletnih počitnic oziroma v poletni sezoni med majem in septembrom posebej priljubljena točka, saj se zunanje kopališče prelevi v pravo malo zabavišče s številnimi vodnimi atrakcijami.

Spustite se z napihljivim obročem po dolgi počasni reki in doživite dozo adrenalina na vodnih toboganih, kot je trojni Multitrack tobogan in 10 metrov visok adrenalinski tobogan Kamikaze. Tudi malo mlajši otroci bodo uživali v vodnih vragolijah na otroškem zunanjem bazenu s toboganom.

Zabava in sprostitev zagotovljena tudi pozimi v notranjem bazenskem kompleksu

Ko je zunaj mrzlo, se še kako prileže razvajanje v termalni vodi, katera blagodejno vpliva na celoten mišično skeletni sistem. V Terme Paradiso ima termalna voda odlične kemijske in balneološke lastnosti. Nima nobenih primesi, ima optimalne vrednosti ph, ter je obogatena z minerali, kot je kalcij, magnezij, sulfat in hidrogen karbonat.

Zaplavajte v notranjem bazenu, sprostite mišice z masažnimi šobami, ki so razporejene po celotnem bazenu, ter se pogrejte v manjšem bazenu s čisto termalno vodo brez dodatkov, katerega temperatura se giblje okrog 37°C.

V Panorama Paradiso, delu notranjega kompleksa na zgornjem nadstropju, lahko uživate v masažnem bazenu in se sproščate na udobnih ležalnikih. Poskrbljeno pa je tudi za otroško zabavo, saj je tu na voljo otroški bazen z dvema toboganoma.

Oaza Paradiso – popolno mesto za savnanje in sproščanje

Obožujete savnanje? Vstopite v čarobno Oazo savn, ki je sestavljena kar iz osmih različnih tematskih savn v dveh nadstropjih. Izbirate lahko tako med parnimi kot suhimi savnami ter prav posebnimi savnami. Pričakala vas bo gozdna in zeliščna solna savna, parna in infrardeča savna ter hamam, kromo, čokoladna in bio panoramska savna.

Če boste želeli nadgraditi izkušnjo savnanja, se lahko odločite za različne programe, ki jih izvajajo spretni Savna mojstri Slovenije. Na primer, naredili vam bodo piling telesa z blatom ali čokolado, ali pa oblogo z algami.

Oaza Paradiso je pravo mesto za razvajanje telesa in duha. Na 1200 m2 površine je dovolj prostora, da najdete svoj notranji mir in uživate v popolni intimi. Ponudba savn se tako prepleta tudi s sprostitvenimi kotički in bazeni.

Lahko se okopate in zaplavate v manjšem zunanjem in notranjem bazenu, se vmes osvežite s svežim sadjem in sokovi, ki so vam ves čas na voljo in se sproščate na ležalnikih in vodnih posteljah ob poslušanju ambientalne glasbe.

Poskrbljeno je tudi za ljubitelje nudistične ponudbe, saj je na voljo FKK termalni bazen in FKK terasa, kjer se lahko prepustite toplim sončnim žarkom.

Spa & Wellness Paradiso – center razvajanja, lepote in masaž

Z razlogom so bile Terme Paradiso kar petkrat zapored izbrane za najboljši wellness center v Sloveniji med manjšimi turističnimi ponudniki. Spa & Wellness center Paradiso ponuja širok nabor storitev, pri čemer lahko izbirate med različnimi programi in paketi razvajanj in nege telesa. Ponujajo tudi pakete za pare.

Izjemno priljubljen je kozmetični salon, kjer osebje poskrbi za profesionalno nego obraza in telesa, vključno s programi za oblikovanje telesa, tretmaji za porjavitev telesa in drugo. Izbirate lahko tudi med različnimi sprostitvenimi, klasičnimi in tajskimi masažami.

Kje so Terme Paradiso in kako priti do tja?

Toplice se nahajajo v vasi Dobova na obrobju Posavja, le 5 km stran od Brežic in 12 km stran od naše apartmajske hiške Vinska Trta.

Do tja se lahko odpravite tudi z vlakom. Prednost je namreč v tem, da se toplice nahajajo v neposredni bližini železniške postaje Dobova, tako da se do term lahko odpravite kar peš. Potovanje z vlakom je lahko prav posebno doživetje, posebej za otroke.

Do toplic se seveda lahko odpravite z avtom. Kot dnevni kopalci lahko parkirate na brezplačnem parkirišču. Če boste bivali pri nas, je pot do Dobove zelo enostavna. Vrnete se nazaj proti Čatežu ob Savi, peljete skozi Brežice in kasneje Mostec, čez par kilometrov pa boste že prišli v Dobovo.

Terme Paradiso – kam na kosilo, malico ali večerjo?

Ob obisku toplic boste zagotovo postali lačni, še posebej, če boste tam preživeli ves dan. Na voljo imate več možnosti, da med kopanjem pojeste malico, kosilo ali večerjo.

Čeprav je hotelska restavracija Paradiso odprta le za hotelske goste, lahko kot zunanji gosti vseeno pojeste penzionsko kosilo, ki je sestavljeno iz predjedi, glavne jedi in sladice. Pomembno pa je, da večerjo ali kosilo vnaprej rezervirate na recepciji hotela. Restavracija streže kosila med 12:30 in 15:00 uro, za večerjo pa so odprti od 18:00 do 20:00 ure oziroma do 21:00 ure v poletni sezoni. Če se boste na penzionsko večerjo odpravili v tem času, lahko pričakujete samopostrežno hrano s pestrim izborom jedi.

Na malico, kosilo ali večerjo se lahko odpravite tudi v gostilno in picerijo Valentina, ki se nahaja le 20 metrov od hotela. Vsak dan imajo v ponudbi malice, ob nedeljah pa pripravljajo nedeljska kosila. Najbolj so znani po picah iz krušne peči, nudijo pa tudi bogat izbor jedi iz žara in številne specialitete. V času poletne sezone je priporočljivo, da mizo rezervirate.

Čez dan se lahko okrepčate tudi v hotelskem bistroju, kjer ponujajo različne tople napitke, osvežilne pijače, tortice in sladoled. Poleti je na zunanjem kopališču odprt Oaza bar, ki ponuja osvežilne napitke, kave in hitro pripravljeno hrano.

Ugodnosti za goste apartmaja Vinska Trta – popusti za celodnevno kopanje, vstop v savne in penzionsko kosilo/večerjo

Če se boste odločili za bivanje v naši apartmajski hiški Vinska Trta, vam bomo ponudili vavčerje, s katerimi lahko koristite različne ugodnosti oziroma popuste v Termah Paradiso. Več o ugodnosti za naše goste si lahko preberete tukaj.

Za celodnevno kopanje v toplicah vam nudimo vavčer za nakup cenejših vstopnic. Vavčerje plačate nam v apartmaju, z njimi pa se izkažete na vhodu v Terme Paradiso oziroma na recepciji kopališča. S temi vstopnicami se lahko kopate katerikoli dan v tednu od 9:00 do 22:00 ure. Vavčer velja tako za kopanje v notranjem kot v zunanjem bazenskem kompleksu. Cena za celodnevne vstopnice med delovnikom s popustom je 14 € za odrasle in za otroke od 4 do 13,99 leta starosti pa 12 €, cena za celodnevne vstopnice med vikendom in prazniki s popustom je 17 € za odrasle in za otroke od 4 do 13,99 leta starosti je 15 €

Pri nas lahko dobite tudi poceni vstopnice za obisk Oaze Paradiso, kjer imajo savne in FKK bazen. Pri nas vplačate vstopnice, mi vam pa damo vavčer, katerega pokažete na vhodu v Oazo savn. Vstopnice veljajo za čas obiska od 12:00 do 22:00 ure. Cena za 3-urno vstopnico s popustom je 18 €, in velja od ponedeljka do četrtka. Cena za 3-urno vstopnico s popustom od petka do nedelje in ob praznikih pa je 21 €.

Kot gosti našega apartmaja lahko koristite tudi popust na penzionsko kosilo ali večerjo v Paradiso hotelski restavraciji. Cena s popustom za Penzionsko kosilo za odraslo osebo je 14 evrov, za otroka pa 11 evrov. Cena s popustom za Penzionsko večerjo za odraslo osebo je 20 evrov, za otroka pa 14 evrov.

Kosilo ali večerjo rezervirate na recepciji hotela, kjer opravite tudi plačilo. Mi vam pa bomo dali dokazilo, da bivate v apartmajih Vinska Trta.

Pridobite Terme Paradiso kartico zvestobe in koristite popuste

Na hotelski recepciji ali preko spleta lahko pridobite kartico zvestobe, s katero boste lahko koristili različne ugodnosti ter popuste na celotni nakup določene storitve. Na primer, za nakup celodnevnih vstopnic za kopanje v vrednosti od 50 do 150 € boste dobili 3% popusta na celotni znesek nakupa. S kartico zvestobe lahko zbirate tudi točke, ki jih unovčite ob različnih akcijah za različne storitve, kot je kopanje v bazenih, vstop v savne, masaže in podobno.

Hotel Paradiso Spa Wellness

Poiščite svojo oazo sprostitve v Termah Paradiso

Terme Paradiso vam ponuja svojevrstno doživetje, kjer lahko poiščete svojo oazo miru in sprostitve, kateri dodate ščepec zabavnih dogodivščin, in dan zaključite z dobro hrano.

Kot gostje v apartmaju Vinska Trta pa lahko koristite ugodnosti za kopanje v bazenih, savnanje in dobro hrano. Vsekakor žepu prijazen dopust z ugodnimi cenami za nočitev (privarčujte in rezervirajte apartma direktno na naši strani) ter popusti za celodnevno kopanje v toplicah Terme Paradiso Dobova. Zmagovalna kombinacija, kajne?

Odkrijte čare Posavja, dežele termalne vode, odlične hrane, vinorodnih gričkov in bogate kulturne dediščine!

Kratek izletniški nasvet za Terme Paradiso sva pripravila Jasmina & Martin.

Preberi več

2 leta ago · · 0 comments

Gostili smo ekipo Kam z mulcem

Kam z mulcem

Urša, ena izmed štirih mamic in ustvarjalk blog vsebin na priljubljenem slovenskem portalu Kam z mulcem, nas je obiskala s svojo štiričlansko družinico, dvema »mulkama« in psičko. Izbrali so si ravno pravšnji vikend v spomladanskem maju, ko se narava v Posavju prebudi in pokaže vse svoje čare.

V naši hiški Vinska Trta so bivali v duplex galeriji z balkonom. Urša je zapisala, da je to pravzaprav galerijski apartma, ki je idealen za družine, saj je prostoren in diha. O bivanju pri nas je na portalu Kam z mulcem napisala oceno, ki jo je podkrepila s številnimi slikami in uporabnimi informacijami. Veseli nas, da so za vikend pobeg izbrali našo hiško – družinam prijazno, kjer so tudi hišni ljubljenčki več kot dobrodošli!

Kam na izlet, vikend potep in na počitnice z otroki? Po ideje na kamzmulcem.si!

Spletni portal Kam z mulcem urejajo štiri ženske, prijateljice in mame (Cica, Tina, Iva in Urša), ki s svojimi partnerji in otroki preživljajo prosti čas v raziskovanju vsega novega, tako v Sloveniji kot na destinacijah v tujini.

Vse utrinke iz izletov, počitnic in zabavnih dogodkov pa delijo z vami bralci, ki lahko na njihovi strani preberete veliko uporabnih nasvetov, če nimate idej kam z mulcem po Sloveniji in drugod, najsi gre za kratek izlet in vikend potep po izbrani slovenski regiji, skok čez mejo ali počitnice na daljšem potovanju na drugem koncu sveta.

Na popotniškem blogu kamzmulcem.si lahko spremljate preizkušene ideje za aktivno preživljanje prostega časa z družino. Za vas pripravljajo in redno osvežujejo vsebine o popolnih doživetjih, na katerih bo uživala cela družina, tako starši kot majhni in malo večji otroci.

Če imate doma dojenčka, malčka, predšolskega otroka, ali pa malo večje »mulce«, ekipa mamic Kam z mulcem za vas pripravlja tudi povsem praktične nasvete na primer o tem, kam na izlet, ko je zunaj dež, katere restavracije ponujajo okusno hrano tudi za najmlajše, kako se z otroci pripraviti na potovanje, katerih otroških delavnic ne smete zamuditi, in mnogo več.

Ko ustvarjalke bloga potujejo z družino, morajo seveda tudi nekje prespati. Pri tem izbirajo nastanitve (apartmaji, hoteli, počitniške hišice, itd.), ki so prijazne do družin oziroma so prilagojene potrebam večjih ali manjših družin z otroki. Te nastanitve nato tudi ocenijo in na blogu »KZM ocenjuje« pripravijo podroben opis same nastanitve, kateri dodajo še ideje za izlete in dogodivščine v okolici. Tako so obiskali tudi našo apartmajsko hiško Vinska Trta!

KZM ocenjuje – dobili smo oceno apartmaja Vinska Trta!

Urša je pri oceni bivanja v našem apartmaju (duplex galerija z balkonom) izpostavila 6 ključnih prednosti oziroma značilnosti. Kaj je povedala o nas in kakšen vtis smo pustili?

Družini prijazna nastanitev

Urša je zapisala, da je apartma primeren tako za male kot velike družine, ter za vse starosti otrok, od malčkov, predšolskih otrok pa do najstnikov. Pri razporeditvi prostorov na 72 m² in opremi samega apartmaja smo ciljali ravno na to, da je dovolj prostora za vse, ter da se v njem dobro počutijo tako starši, ki potrebujejo nekaj časa zase, kot otroci, ki radi raziskujejo in jim je kaj hitro dolgčas. Sicer pa k nam radi zahajajo tudi pari, ki želijo uživati v dvoje in se prepustiti čarom Posavja.

Kužkom prijazna nastanitev

Uršina družina potuje tudi s psičko. Zato izbirajo nastanitve in destinacije, ki so kužkom prijazne, in kjer se bo njihova psička dobro počutila. Tako so izbrali tudi našo apartmajsko hiško, v kateri so dobrodošli vsi hišni ljubljenčki. Pri nas bivajo brezplačno, v apartmaju pa imamo zanje pripravljeno tudi pasjo posteljico s pregrinjalom, posodo za hrano in vodo, priboljške in igrače. Ker smo na podeželju, je to idealna lokacija, da se psi prosto gibajo zunaj na travniku pred hišo.

Polno opremljen apartma za maksimalno udobje

V apartmaju je vsa oprema, ki jo potrebujete za čim bolj udobno bivanje. Pri opremljanju smo mislili na to, da bodo naši gosti imeli vse pri roki. V članku »KZM ocenjuje« je Urša zapisala, da so bili navdušeni nad polno opremljeno kuhinjo, katero smo zasnovali tako, da v njej lahko pripravljate hrano, kot če bi bili doma. Pohvalili so tudi prostoren balkon z jedilno mizo za druženja ob hrani, razporeditev postelj s petimi ležišči v zgornjem nadstropju, »mulki« pa sta se posebej razveselili polne škatle igrač, ki ju je pričakala v dnevni sobi.

Mirna lokacija na podeželju s čudovitimi razgledi

Hiška Vinska Trta se nahaja v osrčju posavskega podeželja, obdana z vinskimi trtami, zelenimi grički in travniki. Posebej lepa so jutra, ko se razgledi iz apartmajske terase razprostirajo od okoliških vinorodnih gričev pa vse do hrvaškega Slemena. V lepih razgledih je uživala tudi Uršina družina, poudarila pa je tudi lepo okolico naše hiške. Posebej ji je bilo všeč, da se otroci lahko zunaj varno igrajo, ter, da imajo kot družina možnost preživeti kakovosten čas na piknik prostoru, ki je opremljen z leseno mizo in klopmi, pred hišo pa je odprto kurišče.

Bogat izbor aktivnosti v okolici + številne dogodivščine za otroke

Kam z mulcem za vikend, če želite doživeti čim več in z družino aktivno raziskovati skrite kotičke Posavja? Pridite k nam v podeželsko vasico Ribnica na Jesenicah na Dolenjskem! Od tu boste imeli odlično izhodiščno točko za dnevne in poldnevne izlete v okolici. Nad bližino vseh zanimivih aktivnosti v okolici je bila navdušena tudi gostujoča Uršina družina, saj so potrebovali le 10 do 15 minut vožnje za oglede atrakcij in izlete.

Obiskali so Turistično kmetijo pri Martinovih, kmetijo Zevnik, Beach Bar Tochka ob reki Krki in živalski park Na jasi. Tu so jih pričakale zabavne dogodivščine za otroke, ki so radi na svežem zraku in spoznavajo svet živali. Ogledali so si tudi Posavski muzej Brežice. Tako kot vsem našim gostom smo tudi Uršini družinici podarili brezplačne vstopnice za ogled muzeja.

Podali so se tudi na Čateževo pot, ki vodi od Čateža ob Savi do vrha Šentviške gore. Za vse tiste, ki se sprašujete kam z mulcem poleti po veliko dozo vodne zabave, so Terme Čatež odlična izbira za obisk poletne termalne riviere s številnimi vodnimi atrakcijami. Od našega apartmaja so toplice oddaljene le 10 minut vožnje.

Gostoljubje gostiteljev

Svoje delo opravljamo s srcem in si želimo, da se gosti pri nas dobro počutijo. To dolenjsko gostoljubnost je opazila tudi Urša z družino, in jo uvrstila med prednosti bivanja v apartmajski hiški. Pridružila se je mnenju več kot 200 gostov, ki so nam namenili pozitivne ocene.

Cel blog zapis o oceni apartmaja Vinska Trta si lahko ogledate na njihovi spletni strani kamzmulcem.si. Urša je članek opremila s številnimi slikami, zato si lahko ogledate, kako je videti notranjost apartmaja in okolica hiške, dobili pa boste tudi nekaj super idej o tem, kam z mulcem za vikend, če želite z družino preživeti kakovosten čas ob odkrivanju posavskih biserjev narave in kulturne dediščine.

Kam z mulcem

Kam z mulcem na nepozabno dogodivščino? V Posavje in apartma Vinska Trta!

Veseli nas, da smo imeli priložnost gostiti ekipo Kam z mulcem. Pravijo, da se bodo kmalu vrnili, morda za več dni, saj jih je Posavska regija povsem prevzela s svojimi čari. Če želite tudi vi pri nas preživeti brezskrben vikend pobeg ali počitnice na podeželju, lahko kar na naši spletni strani rezervirate svoj košček raja pod posavskim soncem.

Vsekakor se vam ta oblika neposredne rezervacije pri Vinska Trta bolj izplača kot rezervacija preko platforme Airbnb Čatež, saj vam platforma zaračuna provizijo. Tako boste prihranili na stroških in pocenili celotno bivanje. Če boste iskali našo hiško na Airbnb Brežice, vam svetujemo, da raje rezervirate preko naše spletne strani, saj boste imeli možnost vzpostaviti neposreden stik z nami, pri morebitnem preklicu rezervacije ali spreminjanju datumov pa smo tako lahko bolj prilagodljivi.

Dobrodošli v Posavju!

Preberi več

2 leta ago · · 0 comments

Zgodba o Terme Čatež – moč termalne vode

Spoznajte moč termalne vode, rdeče niti razvoja in bogate ponudbe čateških toplic, termalnega raja v jugovzhodnem delu Slovenije. Terme Čatež ponujajo obilico zabave, sprostitve in aktivnosti za vse generacije. Eden izmed večjih vodnih parkov v Evropi privablja obiskovalce iz vse Slovenije in tudi tujine. Vsekakor je to destinacija, ki je ne smete zamuditi, če boste potovali skozi Posavje, in/ali boste bivali v našem apartmaju Vinska Trta, le 10 minut vožnje stran od toplic.

Terme Čatež poletna termalna riviera

Terme Čatež skozi zgodovino – kako so se razvijale toplice od odkritja termalnih vrelcev pa do današnjih dni?

Danes so Terme Čatež največje slovensko naravno zdravilišče in drugo največje turistično središče v Sloveniji s svojim športno-rekreacijskim središčem in ponudbo, ki zadovolji vse okuse. Toplice so postale priljubljene prav zaradi vodnega parka, tako v zunanjem kot v notranjem bazenskem kompleksu. Enajst vodnih vrtin termalne vode napaja kar 12000 m² bazenskih površin, od tega 2000 m² površine v notranjih bazenih ter 10.000 m² površine na zunanjem delu, kjer se razprostira poletna termalna riviera, ki velja za največji zunanji bazenski kompleks v Sloveniji.

Danes so Terme Čatež vsem zelo dobro poznane in veliko vemo o njihovi ponudbi, le malokdo pa ve, kako so nastale in kakšni so bili njeni začetki.

230 let čateških termalnih vrelcev

Vse se je začelo v času, ko so današnje ozemlje Slovenije naseljevali Rimljani, ki so s seboj prinesli drugačen pogled na sproščanje v toplih termalnih vodah, znanih kot njihove tradicionalne rimske toplice. Morda jih je ravno ta hedonistični pogled na druženje in sprostitev pripeljal do tega, da so v osvojenih deželah iskali vire termalne vode. Tako so jih našli tudi na ozemlju današnjih čateških toplic, o čemer pričajo arheološki ostanki »villae rusticae« v Velikih Malencah na Čateškem polju.

O čateških termalnih vrelcih iz rimske dobe lahko sklepamo le iz arheoloških najdišč, medtem ko prvi pisni viri navajajo, da so tople vrelce na območju današnjih toplic odkrili leta 1797, nato pa jih je leta 1842 preplavila reka Sava, saj so se nahajali ob obrežju Save. Nato pa so jih leta 1854 ponovno izkopali. Od takrat naprej so vrelce začeli koristiti tudi v zdravstvene namene, saj so odkrili njihov blagodejni vpliv na telo.

V leksikonu Dravske banovine in v arhivih župnije v Čatežu ob Savi je zapisano, na kakšen način so koristili termalno vodo. Uveljavil se je izraz, da so ljudje »kalužali« na mestu s termalno vodo. Danes bi temu rekli, da so se sproščali in namakali v vodi. To so storili tako, da so skopali jame v prod ali pesek, vodne kotanje pa ogradili z vejami. Ko je voda postala prevroča za »kalužanje«, so se ljudje hodili hladit v bližnjo reko Savo. Čateški vrelci so namreč veljali za najtoplejše vrelce v banovini.

Danes pa imajo Terme Čatež kar 11 vrtin termalne vode, ki prihaja iz globine 300 do 600 m s pretokom 60 litrov v sekundi in temperaturo od 58 do 63 °C. To vodo uporabljajo tako za notranje kot za zunanje bazene.

Toplice nosijo ime pravljičnega bitja iz ljudskega izročila, škrata Čateža

Pri vhodu v zimsko Termalno riviero vas bo pozdravilo vilinsko bitje, pol človek in pol kozel, po katerem so Terme Čatež tudi dobile ime. Če mu boste dobro prisluhnili, vam bo povedal zgodbo o termalnih vrelcih. Po ljudskem izročilu je škrat Čatež tesno povezan z vso vodo, ki teče pod Gorjanci in med vinorodnimi posavskimi in bizeljskimi griči.

Po slovenski pripovedki se je škrat prikazoval ljudem na mestih vodnih virov, zato so domačini vedeli, da tam, kjer se prikazuje njegova podoba, bodo zagotovo našli izvire dobre vode. Pred dvema stoletjema naj bi s skal nad reko Savo tudi opazoval, kako so na površino zemlje privreli prvi izviri tople vode.

Terme Čatež so prvi hotel dobile leta 1925

Terme Čatež in prvi hotel

Na lokaciji današnjih toplic so v letu 1925 zgradili prvi hotel s 23 sobami, ob katerem je bilo zasebno kopališče z enim večjim lesenim bazenom in kabinami, kjer so se obiskovalci lahko preoblekli. Za izgradnjo infrastrukture je zaslužen brežiški frančiškan Edvard Zagorec, ki velja za idejnega vodjo projekta, saj je želel, da bi na tem območju izkoristili blagodejno moč termalne vode in uredili zdravilišče. Frančiškan pa je za gradnjo potreboval dovoljenje in finančno pomoč grofov Attemsi iz Brežic, ki so bili lastniki vrelcev.

Čateške toplice so se začele hitreje razvijati šele v 60. letih prejšnjega stoletja, ko so leta 1965 zgradili hotel Zdraviliški dom z restavracijo in notranjim termalnim bazenom ter večji zunanji bazen. Z izgradnjo modernih objektov so toplice dobile pravi zagon. Hotel je imel 30 enoposteljnih in 30 dvoposteljnih sob, vso opremo ter večjo restavracijo, ki je lahko sprejela 250 gostov v notranjih prostorih in 450 gostov na zunanji terasi.

Tudi 70. in 80. leta 20. stoletja so bila zlata leta za razširitev toplic, ki so imele vedno več zabave in sprostitve željnih obiskovalcev. Zgradili so rekreacijski kompleks s štirimi zunanjimi bazeni, postavili zunanji bar in kegljišče, otvorili nov hotel Terme in kamp, ter uredili celotno infrastrukturo v počitniškem naselju in kampu.

Leta 1991, ko je Slovenija stopila na samostojno pot, so Terme Čatež dobile največji odprti bazen v Sloveniji, pri čemer je poletna Termalna riviera dobila svojo prvotno podobo, ki so jo kasneje nadgrajevali z različnimi vodnimi atrakcijami. V 90-ih so napore vlagali v izgradnjo infrastrukture, ki je toplice umestila v znano turistično središče z rekreacijskim centrom, gostinsko ponudbo, ter wellness in zdravstvenim centrom.

Kako priti v Terme Čatež?

Z avtom

Če prihajate iz Kranja, Ljubljane, Nove Gorice ali Kopra je najhitrejša cesta do čateških toplic po dolenjski avtocesti mimo Ivančne Gorice, Trebnjega, Novega mesta in vse do Brežic, kjer boste zavili na odcep Čatež ob Savi. Tisti, ki prihajate iz Murske Sobote, Maribora, Celja ali Slovenj Gradca pa vam je bližje, če pot uberete po regionalni cesti, ki se pri Celju usmeri za Laško, mimo Zidanega Mosta, Sevnice in Krškega.

Z vlakom

Potovanje z vlakom je svojevrstno doživetje. Na železniški postaji v Brežicah se v neposredni bližini nahaja avtobusna postaja, od koder vozijo avtobusi družbe Integral do čateških toplic. Vozovnice lahko kupite neposredno pri vozniku avtobusa.

Kako do cenejših vstopnic za Terme Čatež?

Cenejše vstopnice oz. vstopnice z ugodnostmi za obisk čateških toplic lahko uveljavljate na različne načine. Najboljše mesto za nakup vstopnic je kar neposredno na recepciji Termalne riviere. Namreč, tu lahko zaprosite za izdajo »kartice zvestobe«, ki je del njihovega programa za redne obiskovalce.

Ko boste zbrali 6 termalnih kapljic (vsako kapljico prejmete ob nakupu vstopnic za zimsko in poletno Termalno riviero), vam bodo podarili en brezplačen vstop za kopanje v zimski ali poletni Termalni rivieri. Omenjena ugodnost pa ne velja za skupinske vstopnice, vstopnice z že vključenimi popusti, vstopnice, ki ste jih kupili v predprodaji, in za vstopnice za Savna park.

Poceni vstopnice za Terme Čatež lahko najdete tudi na spletu. Različne slovenske spletne strani ponujajo edinstvene in privlačne ponudbe z velikimi popusti ter ponudbe kot so 2 za 1 in podobno. Le nekaj več časa boste potrebovali, da na spletu najdete ponudbo, ki je tisti trenutek v akciji. Dostop do podobnih ponudb imate tudi na blagajnah bencinskih servisov Petrol in OMV

Prepustite se vodni zabavi na poletni Termalni rivieri

Poletna termalna riviera tobogani

Poletna Termalna riviera nudi nepozabno vodno zabavo za vse generacije. Tudi, če bo zunaj nekaj stopinj manj, vam bo v vodi prijetno, saj vse vodne atrakcije in bazeni imajo temperaturo vode od 26 do 36 °C. S seboj ne pozabite vzeti sončne kreme ter mehke blazine, če v glavni sezoni slučajno zmanjka ležalnikov in senčnikov.

Mlajši otroci bodo uživali na vodnih igralih in v bazenu na gusarskem otoku. Zabava za vse generacije je zagotovljena tudi v bazenu z valovi, na vodnih drčah ter na 450 m dolgi počasni reki, po kateri plujete na napihljivih obročih. Ljubitelji adrenalina se lahko preizkusite na različnih toboganih. Nekateri tobogani so bolj primerni za otroke, spet drugi pa zadovoljijo še tako neustrašne adrenalinske navdušence. Če želite pretegniti telo lahko zaplavate v olimpijskem bazenu, nato pa sprostite mišice v bazenu s podvodnimi šobami.

Za zaključek dneva lahko odigrate partijo mini golfa ali obiščete Zabaviščni park, ki se nahaja na zunanji strani poletne riviere. Za mlajše otroke je na voljo mini gokart steza, ponujajo pa tudi posebno igro z vodnimi baloni, ki nudi obilico zabave za vso družino. Navdušenci nad adrenalinskimi doživetji se lahko podate na bungee trampolin ali doživite posebno vznemirjenje na desetmetrskem prostem padu iz gusarskega stolpa.

Prepustite se vodnim užitkom v zimski Termalni Rivieri

Vodna zabava vas pričakuje tudi v zimski Termalni rivieri, ki jo lahko obiščete vse dni v letu. Ko se boste želeli zares sprostiti so vam na voljo topli bazeni za plavanje, vodni slapovi, masažni bazeni in vodna masažna ležišča.

Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji adrenalina. Spustite se po toboganu skakalnica ali kamikaza, ali pa se prepustite toku divje reke. V adrenalinskem parku navdušuje tudi tobogan z zaprto cevjo, v kateri so nameščeni svetlobni učinki, ter poligon za deskanje na vodi. Otroci pa se bodo zabavali v bazenu z valovi, na gusarski ladji ter v odkrivanju drevesa doživetij.

Nasvet : kako si organizirati dan v Terme Čatež? (hrana, čakalne vrste, rezervacija storitev)

Vsekakor je dobro, da si pred obiskom čateških toplic pripravite načrt o tem, kako si boste organizirali dan oziroma tiste ure, ki jih boste preživeli v vodnem parku. Čas vodne zabave in užitkov boste doživljali drugače kot čas med vašim običajnim vsakdanjikom.

Če imate to možnost, je bolje, da Terme Čatež obiščete med tednom, saj je večja gneča med vikendi in med šolskimi počitnicami. S tem se boste izognili čakalnim vrstam na vstopu ter vrstam na vodnih atrakcijah, na primer na toboganih. Čas kosila lahko izkoristite, da se odpravite na enega izmed večjih toboganov, saj bo večina obiskovalcev jedla kosilo, ali pa bo po kosilu malo počivala na ležalnikih.

Če nameravate obiskati savna park ali wellness center, je najbolje, da te storitve rezervirate vnaprej. Termalno riviero tako zapustite za čas termina masaže ali katere druge storitve, in se potem vrnete nazaj. Vzemite si tudi čas za hrano. Hrano lahko prinesete s seboj in jo pojeste kjerkoli in kadarkoli, ali pa se odpravite v bližnjo restavracijo s picami in testeninami.

V vsakem primeru preverite, kdaj je ura zaprtja bazenskega kompleksa, saj se vodne aktivnosti znotraj Termalne riviere zaprejo eno uro pred uradnim zaprtjem. Ta čas je namenjen temu, da se počasi odpravite proti izhodu, se preoblečete, posušite lase in spakirate vse stvari v torbe.

Nasvet : kdaj je najboljši čas za obisk Term Čatež?

Vsako obdobje v letu prinaša svojevrstna doživetja. V nadaljevanju smo pripravili nekaj napotkov, če boste Terme Čatež obiskali spomladi, poleti, jeseni ali pozimi.

Zgodnja pomlad – marec in april

Obisk zimske Termalne riviere je kot nalašč za zgodnje spomladansko obdobje. Poletna Termalna riviera še ni odprta, lahko pa izkoristite prve sončne žarke, ki vas bodo pogreli na zunanji terasi. Na teraso si lahko postavite ležalnik in uživate v soncu.

Zgodaj spomladi tudi čakalne vrste niso dolge, saj to ni čas počitnic. Nekoliko več gneče se pričakuje le v obdobju velikonočnih praznikov. V tem obdobju se obiskovalci pogosto poslužujejo storitev, ki jih nudi Zdraviliški center, kjer izvajajo programe zdravljenja in rehabilitacije. Obiščete lahko tudi Center zdravja in lepote in si privoščite profesionalno nego obraza, manikuro ali sproščujočo masažo.

Začetek kopalne sezone – maj in junij

Kopalna sezona se prične z odprtjem poletne Termalne riviere, ki obratuje od začetka maja do konca septembra. V tem obdobju Terme Čatež postanejo pravo središče aktivnega oddiha, ko je vreme že dovolj toplo, da se lahko kopate in uživate v zunanjih bazenih in vodnih atrakcijah, ter ne preveč vroče, da ne bi mogli izkoristiti športnih aktivnosti na svežem zraku, ki jih ponuja Športni center. Lahko odigrate partijo tenisa ter namiznega tenisa, se preizkusite v odbojki na mivki, zavihtite lopar na igrišču za badminton, ali pa priredite zabavno bovling tekmovanje.

Vrhunec poletne sezone – julij, avgust, september

Poletne počitnice pomenijo samo eno – neskončna zabava! Vse to lahko doživite na največjem zunanjem bazenskem kompleksu v Sloveniji, ki ponuja zabavo na več kot 10000 m² termalnih vodnih površin s številnimi vodnimi atrakcijami, ki navdušujejo tako otroke kot odrasle.

Poletje prinaša svojevrstne čare, saj sonce ne zaide do večernih ur, zato so podaljšani tudi obratovalni časi kopalnih kompleksov, restavracij in trgovin. Edino pomanjkljivost najdemo v tem, da lahko pričakujete gnečo, zato boste izgubili nekaj časa s čakanjem na vstop, iskanjem parkirnega mesta in ležalnika, spust po toboganu, naročilo kosila v restavraciji, in podobno.

Čarobni jesenski in zimski meseci – od oktobra do marca

Izkoristite moč termalne vode in zaplavajte v toplih bazenih ter skozi tri steklene kupole opazujte čudovite barve jesenskega listja ter prve snežinke, ki bodo pobelile okolico in ustvarilo pravcato zimsko idilo. Terme Čatež se v zimskih mesecih prelevijo v oazo dobrega počutja in posebnih wellness doživetij. Ne zmanjka pa niti zabave za otroke.

Obiščite zimsko Termalno riviero, ki velja za največji pokriti termalni kompleks v Sloveniji in se razprostira na 2300 m² pokritih bazenskih površin skupaj z vsemi vodnimi atrakcijami. Odprta je vsak dan od 9 ure zjutraj do 9 ure zvečer.

Ljubiteljem savn je na voljo Savna park, ki ima 8 različnih savn, 3 solarije in nekaj manjših bazenov za sprostitev. V Spa in Wellness centru pa se lahko prepustite rokam izkušenih maserk, se razvajate v kopelih, ali pa izberete enega izmed wellness ajurvedskih paketov.

Gremo v Terme Čatež !

Spa in wellness center terme čatež

Uvrstite obisk čateških toplic na prva mesta na vašem seznamu, če iščete adrenalinska doživetja, obožujete zabavo, potrebujete nekaj dni popolnega odklopa od vsakdanjika, ali pa si želite organizirati dnevni izlet, medtem ko dopustujete na Posavskem podeželju.

Naši apartmaji Vinska Trta so od toplic oddaljeni le 10 minut vožnje, zato se lahko kadarkoli odpravite na poldnevno ali celodnevno kopanje v Terme Čatež in si popestrite počitnice pri nas, medtem ko odkrivate najlepše kotičke Posavja.

Svetovali vam bomo, kje lahko dobite najbolj poceni vstopnice za toplice, kje lahko v pojeste dobro kosilo v Posavju in v okolici toplic, ter vse ostalo, kar vas bo zanimalo. Bivanje v Apartmajih Vinska Trta je le majhen del cene, ki jo Terme Čatež zaračunajo na nočitev skupaj z vstopnicami za Termalno riviero.

Dobrodošli v Posavju, deželi termalne vode, dobre kulinarike, naravnih znamenitosti in bogate kulturne dediščine!

To je bil na kratko potovalni nasvet za Terme Čatež, ki sva ga ustvarila Jasmina & Martin.

Preberi več

2 leta ago · · 0 comments

11 najboljših restavracij za Posavje & Čatež & Brežice & Samobor

11 najboljših restavracij za Posavje _ Čatež _ Brežice _ Samobor

Podajte se na odkrivanje dveh dežel kulinarike

Doživite gastronomsko regijo Posavje & Brežice & Čatež skozi gurmansko popotovanje po deželi vrhunskih avtohtonih vin, kmečkih turizmov, kjer lahko okušate lokalne domače jedi, restavracij, kjer tradicionalni posavski kuhinji dodajo ščepec sodobne kulinarike, ter gostiln s široko ponudbo jedi za vse okuse. Odkrijte dobrote Posavja in se prepustite novim okusom, ki razvajajo brbončice.

Na listi najboljših gostiln v Posavju nismo pozabili niti na naše hrvaške sosede. Ob bivanju v apartmaju Vinska Trta imate odlično priložnost, da se zapeljete v 10 kilometrov oddaljen Samobor, srednjeveško mesto baročne arhitekture, ki se ponaša tudi z bogato kulinarično ponudbo.

Za vas smo pripravili preizkušen seznam, ki zajema najboljše gostilne v Posavju, Brežicah, Krškem, Čatežu in Samoborju. Pri vsakem ponudniku hrane lahko preverite, kakšne jedi ponujajo, kje se nahajajo, kdaj so odprti, in mnogo več.

Krško – kam na kosilo?

Krško, posavsko mesto Valvasorja, vinotočev in čokolade, se v zadnjih letih razvija tudi na kulinaričnem področju. O tem pričajo številni gastronomski dogodki, ki se odvijajo v starem mestnem jedru, na primer v staro meščanski Mencingerjevi hiši.

Jedi z krško poljskim prašičem so prava kulinarična poslastica. Pečeno svinjsko kračo krškopoljca pripravljajo na tisoč in en način. To je edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašiča, ki izhaja iz Krškega polja.

Krško z okolico je znano po mesnih jedeh, saj je tu veliko pašne živinoreje. Posebna specialiteta je tudi pečeni kopun, skopljeni petelin, ki jedce navdušuje s svojim sočnim belim mesom.

Krško dobre gostilne – Gostilna in hotel Kunst

Gostilna Kunst v Krškem obratuje že od leta 1966. Znana je po jedeh iz krško poljskega prašiča, ki ga lahko okusite na različne načine; ali kot salamo na narezku, kot T-bone zrezek, ali pa kot dunajski zrezek. Nudijo tudi prav posebne degustacijske menije s krškopoljcem.

Njihova kulinarika ima pridih sodobnosti, ki se prepleta s tradicijo teh krajev. Veliko pozornost namenjajo sestavinam, ki jih nabavljajo od lokalnih kmetov. Zato so sestavine vedno sveže in sezonske. Pri njih lahko poskusite tudi vrhunska vina. Pri izboru vin vam bo svetoval hišni sommelier.

V gostilni Kunst vam bodo pripravili tudi inovativne jedi s kopunom ter tatarski biftek; na svoj račun pa boste prišli tudi sladkosnedi. Razvajajte brbončice s čokoladnim suflejem ali pito v sezonskih nadevih.

Dodatne informacije

Lokacija: Ulica Mladinskih del. Brigad 1, Leskovec pri Krškem

Urnik:

Od ponedeljka do sobote – 07:00 – 22:00

Ob nedeljah in praznikih je zaprto

Kunst Krško kosila:

Med tednom pripravljajo kosila od 12 do 15 ure. Izbirate lahko med ribjim ali mesnim menijem.

Gostilne v Brežicah

Ponudba dobre hrane v Brežicah je zelo raznolika. Za vsakega se nekaj najde. V bližini gradu Brežice boste našli številne kavarne, slaščičarne in bare, na kosilo ali večerjo pa se lahko odpravite v eno izmed picerij, gostiln s tradicijo ali restavracij s sodobno pripravo hrane.

Ne manjka niti ponudbe za ljubitelje piva v mestni pivnici s svojo pivovarno, ter lokalov s hitro hrano, kjer se med ogledovanjem Brežic lahko ustavite, nekaj na hitro pojeste in nadaljujete pot po starem mestnem jedru, biserju posavske kulturne in arhitekturne dediščine.

Brežice : kam na sladico? –  slaščičarna Yogurtlandia Brežice

Yogurtlandia Brežice

Če vas bo zamikalo »nekaj sladkega«, zavijte v prijeten ambient lokala Yogurtlandia, ki se nahaja v samem centru Brežic, nedaleč od gradu. To je prva franšizna prodajalna zamrznjenega jogurta v Sloveniji, deluje pa tudi kot kavarna in slaščičarna, kjer lahko na terasi posedite in uživate v sladkih okusih Brežic.

Izberite okus zamrznjenega jogurta in mu dodajte sirupe, posipe in prelive po vaši izbiri. Posladkate se lahko tudi z vaflji, ki se kar topijo v ustih, ter puhastimi in bogato obloženimi ameriškimi palačinkami. Tu lahko spijete tudi odlično kavo, milkshake, osvežilen mehurčkast čaj, pozimi pa se vam bo prilegla vroča čokolada.

Dodatne informacije

Lokacija: Cesta prvih borcev 11, Brežice

Urnik:

Poletni čas –

Ponedeljek – Četrtek : 09:00 – 20:00

Petek in sobota : 09:00 – 22:00

Nedelja : 15:00 – 22:00

Zimski čas –

Od ponedeljka do sobote –  09:00 – 18:00

V nedeljo zaprto

Sladka hrana Brežice – posebna ponudba za goste apartmaja Vinska Trta :

Kot gosti našega apartmaja Vinska Trta boste dobili kupon s 15% popustom, ki ga lahko uveljavljate na celotno ponudbo sladkih dobrot in pijače v lokalu Yogurtlandia Brežice.

Vrhunski okusi Posavja v Brežicah – Ošterija Debeluh

Osterija-Debeluh-Brežice

Brežiška Ošterija Debeluh slovi kot ena izmed najboljših restavracij v Posavju. Sodeč po ocenah zadovoljnih gostov in prejetih prestižnih nagradah, kot je Michelinov krožnik in nagrada Jeunes Restaurantes d’Europe, se postavlja ob bok najboljšim restavracijam v evropskem merilu.

Glavni chef in sommelier Jure Tomič, sicer domačin iz Brežic, skrbi za mojstrsko dovršene okuse vrhunske kulinarike, ob katerih boste imeli priložnost razvajati telo in duha. V gostilni bodo poskrbeli tudi za vinsko spremljavo skrbno izbranih domačih in tujih vin, ter žganic in penin.

Vzemite si čas za gurmansko razvajanje skozi degustacijski meni s štirimi do osmimi hodi, kateri se tako kot a la carte ponudba spreminja glede na izbor svežih sezonskih sestavin iz podeželskega posavskega okolja. Na meniju imajo tudi nekaj stalnih jedi, kot je tortica govejega tartarja s prepeličjimi jajci, gosja jetra v različnih izvedbah ter borovničev štrudelj.

Dodatne informacije

Lokacija: Trg izgnancev 7, Brežice 

Urnik:

Od ponedeljka do sobote – 12:00 – 22:00

Zaprto v nedeljo in na praznike

Brežice gostilna Debeluh – rezervacija mize:

Za rezervacijo mize (posebej, če se boste odločili za degustacijski meni ali večerjo) pokličite na telefon +386 7 49 61 070 ali pišite na elektronski naslov info@debeluh.si.

Posavje – gostilne v neposredni bližini apartmaja Vinska Trta

Iz apartmaja Vinska Trta boste imeli od 5 do maksimalno 20 minut vožnje, če boste želeli okušati dobrote Posavja, glede na predstavljene restavracije na tem seznamu. Na primer, 20 minut vožnje so oddaljene vinske kleti na obrobju Kozjanskega in restavracije v mestu Krško, v premeru 10 kilometrov od nas pa boste že lahko jedli v Brežicah in Samoborju.

Lokalni ponudnik hrane blizu gradu Mokrice – Pizzeria Amor

Pizzerija Amor

Do picerije Amor se iz apartmaja Vinska Trta lahko zapeljete, za kar boste potrebovali le 5 minut. Še bolje, na jedačo se lahko odpravite tudi peš ali s kolesom. Do tja je le 3,3 km. Priporočamo, da izberete pot preko Velike Doline, na pol krožne poti pa se lahko ustavite tudi na gradu Mokrice in si tako naredite aktiven dopoldanski izlet.

V lokalni gostilni Amor vas bodo pričakali z ugodnimi cenami in raznoliko ponudbo jedi, kot so testenine z omakami, pice, morske jedi, meso na žaru, lazanje, solate, palačinke, itd. Imajo tudi mehiško kuhinjo s ponudbo tortilj, fahitov, buritov in enčilad, polnjenih z različnimi mesnimi in zelenjavnimi nadevi.

Dodatne informacije

Lokacija: Nova vas pri Mokricah 24, Jesenice na Dolenjskem

Urnik:

Vsak dan od 09:00 do 22:00 ure

Zaprto ob večjih praznikih

Terme Paradiso in Terme Čatež – dobra hrana v okolici

Dan popolnega razvajanja v Termah Čatež ali Termah Paradiso lahko zaključite z dobro hrano v eni izmed restavracij v okolici ali v sklopu hotela. Po plavanju v bazenih, sproščanju v savni ali na masaži, se vam bo še kako prileglo dobro kosilo ali večerja.

V gostilne Čatež ob Savi in gostilne Dobova se lahko odpravite tudi samostojno, saj se je v zadnjih letih v okolici priljubljenih termalnih kompleksov razvila kulinarika, ki se jo splača okusiti tudi, če terme niso vaša končna destinacija.

Penzionska kosila in večerje – hotelska restavracija Terme Paradiso

Penzionska kosila in večerje – hotelska restavracija Terme Paradiso

Ponudba hrane v hotelski restavraciji term Paradiso je zelo raznolika, saj za kosila in večerje pripravljajo bogat izbor solat, juh, sladic, prilog ter glavnih mesnih in ribjih jedi. Z izbiro okusne bifejske hrane bodo zadovoljni tudi najmlajši, vegetarijanci in nenazadnje tudi gurmani.

Paradiso hotelska restavracije je odlična izbira za vse, ki se boste kopali v notranjih ali poleti v zunanjih bazenih. Kot dnevni kopalci v termalnem kompleksu imate priložnost, da pri njih pojeste penzionsko kosilo ali večerjo, ki je sestavljena iz predjedi, glavne jedi in sladice.

Dodatne informacije

Lokacija: Selska cesta 15b, Dobova

Urnik: 

Kosila: 12.30 – 15.00

Večerje: 18.00 – 20.00 (zimski čas), 19.00 – 21.00 (poletni čas)

Ugodnosti za goste apartmaja Vinska Trta :

Kot gosti apartmaja Vinska Trta boste poleg 30 in nekaj odstotnega popusta za celodnevne vstopnice v Termah Paradiso pridobili tudi kartico ugodnosti, s katero lahko uveljavljate znižano ceno (le 12 € na osebo) za penzionsko večerjo ali kosilo v hotelski restavraciji Paradiso.

Posavje malice in nedeljska kosila – Pizzeria Valentina

Posavje malice in nedeljska kosila – Pizzeria Valentina

Sodobna Pizzeria Valentina z a la carte ponudbo hrane je od hotela term Paradiso oddaljena le nekaj deset metrov. Pripravljajo odlične pice iz krušne peči, imajo bogato izbiro jedi iz žara, znani pa so tudi po hamburgerjih, ribjih jedeh in domačih sladicah.

Ker so odprti tudi ob nedeljah, si v piceriji Valentina lahko privoščite obilno nedeljsko kosilo v različnih sezonskih menijih. Med tednom pa gostilna ponuja okusne malice.

Dodatne informacije

Lokacija: Selska cesta 15b, Dobova

Urnik:

Vse dni v tednu – 7:00 – 22:00

Turistične kmetije v Posavju – posavske jedi s pridihom domačnosti in tradicije

V regiji Posavje je kar nekaj turističnih kmetij, ki ponujajo tradicionalno in na domači zemlji pridelano hrano, pripravljeno po starih kmečkih receptih. Uživajte v domačnosti in tradiciji posavske kuhinje, gostoljubnosti domačinov in raziščite prehransko kulturno dediščino Posavja, ki se je ohranila na turističnih kmetijah.

Poskusite tradicionalno posavsko kulinariko z značilnimi jedmi, kot je pečeni kopun, goveja juha z ajdovimi žganci, zaroštan močnik, puhla z ocvirki, potanc, domači štruklji, širkahen juha, bizeljski ajdov kolač, račka z mlinci, splavarski golaž, suhomesnati izdelki, in drugo.

Tradicionalne dobrote Posavja – Turistična kmetija pri Martinovih

Tradicionalne dobrote Posavja - Turistična kmetija pri Martinovih
Turistična kmetija pri Martinovih

Turistična kmetija pri Martinovih leži obdana z neokrnjeno naravo med vinorodnimi griči in vrhovi Gorjancev. Hiša, ki je stara okoli 300 let in je pod spomeniškim varstvom, priča o kmečki dediščini teh krajev, ki jo vse do danes skrbno ohranjajo vsi člani družine.

Pri Martinovih ne boste jedli le dobro, temveč tudi zdravo in zares domače, saj vso hrano pridelajo doma in na ekološki način, za kar so pridobili tudi certifikat. Sami gojijo vso zelenjavo, ki jo nato uporabijo v jedeh. Imajo tudi živinorejo, pri čemer živali hranijo z žitom in deteljo iz lastne pridelave.

Pripravili vam bodo tradicionalne posavske dobrote po vaši želji. Pri tem bodo uporabili le sezonsko zelenjavo in sadje ter njihovo meso. Postregli vam bodo z domačim kruhom in cvičkom, narezkom, raznimi enolončnicami in juhami, pečenko krškopoljskega prašiča, jedmi z raco, različnimi zelenjavnimi prilogami, ajdovim potancljem, itd.

Za seboj pa lahko kupite tudi različne izdelke, posebej suhomesne dobrote, kot so salame, slanine, pečenice, jetrne paštete, domače zaseke in špehovke, ter ekološki jabolčni ali grozdni sok in domače marmelade.

Dodatne informacije

Lokacija: Globočice 8, Krška vas

Predhodne rezervacije:

Za obisk kmetije se je potrebno predhodno najaviti, zato da vnaprej vedo, za koliko gostov bodo tisti dan pripravljali hrano. Pri pripravi hrane se bodo prilagodili vašim željam, nimajo pa klasičnega menija. Lahko se dogovorite za točno določene jedi, ki bi jih želeli poskusiti. Naročila in rezervacije sprejemajo na telefonski številki 041 381 271 ali na 07 49 61 057.

Najboljše restavracije v obmejnem mestu Samobor

V Posavju imate priložnost, da okušate značilno jugovzhodno slovensko kulinariko, vendar zakaj se ne bi podali tudi na gastronomsko popotovanje k našim bližnjim sosedom, natančneje v obmejno hrvaško mesto Samobor, ki je od našega apartmaja Vinska Trta oddaljen le 10 km oz. približno 15 minut vožnje.

V živahnem mestu Samobor so restavracije, bari in lokali vedno polni. Hrvati posebej uživajo v hrani, zato je temu primerna tudi kulinarična ponudba. V samem centru mesta boste našli številne ponudnike hrane, ki med seboj že kar tekmujejo, kdo bo slovel po najboljših čevapčičih, samoborskih kremšnitah, klobasah češnjovkah z gorčico in sarmah.

V nekaterih gostilnih, ki so znane po tradicionalnih samoborskih jedeh, boste lahko poskusili tudi najbolj značilne jedi tega območja, kot je na primer slana pogača po imenu rudarska grebljica. Ponudili vam bodo tudi samoborski bermet, nekoliko bolj sladko aromatizirano avtohtono vino.

Tradicionalne samoborske specialitete – Restavracija Gabreku 1929

Tradicionalne samoborske specialitete - Restavracija Gabrek 1929

Gostilno Gabreku 1929 sta pred skoraj stotimi leti odprla zakonca, ki sta domačine in izletnike iz Zagreba navduševala s tradicionalnimi samoborskimi jedmi, katere so se po recepturi in načinu priprave hrane ohranile vse do današnjih dni, ko restavracijo vodi že četrta generacija družine Gabrek.

Imajo širok izbor predjedi z rižotami in testeninami z jurčki in šparglji ter juhami iz mešanih gob. V jedeh veliko uporabljajo domače gobe, na svoj račun pa boste prišli tudi ljubitelji mesa, saj pripravljajo tradicionalne mesne jedi, kot so samoborski kotleti, pečenice s samoborsko gorčico in hrenom, telečje pečenke in krače, pečeni kosi merjasca z brusnicami in njoki, itd.

Gostilna Gabreku 1929 v Samoborju je znana tudi po svojih sladkih in slanih palačinkah, ki jih pripravijo na 45 različnih načinov oziroma z različnimi nadevi, kot so vinski šampinjoni, gobe, brusnična marmelada, razni oreščki, svež kravji sir, in drugo. Palačinke delajo še po starem receptu pokojne babice.

Gostilna oz. Krčma Gabreku 1929 je v letu 2022 po gastronomskem vodniku Gault&Millau Hrvaška ena izmed 5 najbolje ocenjenih restavracij v Zagrebški regiji. Moto vodnika Gault&Millau pa je ‘razkošje je v kakovosti, ne v ceni’.

Dodatne informacije

Lokacija: Starogradska ulica 46, Samobor

Urnik:

Ponedeljek – sobota:  – 12:00 – 22:00

Nedelja: – 12:00 – 18.00

Domače Samobor gostilne pod Gorjanci – Restavracija Vilinske Jame

Domače Samobor gostilne pod Gorjanci - Restavracija Vilinske Jame

Restavracija Vilinske Jame je dobila ime po bližnjih Vilinskih jamah, na sami meji med Hrvaško in Slovenijo, ki jo ločuje reka Bregana. Gostilna se tako ne nahaja v mestu Samobor, ampak na njegovem ruralnem severnem delu pod Gorjanci oz. pod Parkom prirode Žumberak – Samoborsko gorje, kot mu rečejo Hrvati. Od apartmaja Vinska Trta je oddaljena le 6 km.

V hrvaški restavraciji Vilinske Jame slovijo po posebni pripravi svežih postrvi, ki jih izlovijo iz lastnega ribnika, ki dobiva podtalni vir vode iz reke Bregane. Poskusite njihove značilne jedi z domačim sirom in kajmakom, za predjed pa naročite narezek z različnimi vrstami samoborskih salam.

Dodatne informacije

Lokacija: Grdanjci 56, Bregana Grdanjci

Urnik:

Vse dni v tednu – 12:00 – 22:00

Samobor hrana za vse okuse in žepe – Restavracija Zeleni Papar

Samobor hrana za vse okuse in žepe – Restavracija Zeleni Papar

Restavracija Zeleni Papar predstavlja idealen izbor za kosilo, če se boste čez dan potepali po mestu Samobor, vmes pa naredili postanek za dobro hrano po dostopnih cenah. Restavracija ponuja meni za vse okuse; od prilog, solat, sladic in juh do mesnih in ribjih jedi na žaru.

Imajo posebej okusne predjedi, ki so hkrati tudi samoborske specialitete. To je gosja pašteta, karpačo iz šampinjonov in samoborski sir. Slovijo tudi po bifteku v zeleni papriki, vinska karta pa obsega lokalna hišna vina na kozarec.

Dodatne informacije

Lokacija: Ulica Ante Starčevića 17, Samobor

Urnik:

Od torka do sobote – 12:00 – 19:00

Nedelja – 12:00 – 17:00

Ponedeljek zaprto

Samoborske kremšnite in tradicionalne jedi – Restavracija Kod Špilje

Samoborske kremšnite in tradicionalne jedi – Restavracija Kod Špilje

Restavraciji Kod Špilje v vasi Otruševec blizu Samoborja domačini pravijo kar »pri Grgosu«, saj je gostilna dobila ime po Grgosovi jami, katere turistični vhod se nahaja natanko na nasprotni strani ceste.

Izlet v Samobor si lahko popestrite z obiskom očarljive jame, nato pa izlet zaključite v okušanju tradicionalnih specialitet. Gostilna Kod Špilje spada med najboljše restavracije v Samoborju, saj jedi pripravljajo po starih receptih in uporabljajo le sveže in sezonske sestavine.

Imajo pestro ponudbo domačih predjedi, kot so tlačenke, gosja jetra, žabji kraki in skute. Za glavno jed lahko poskusite njihove postrvi, pripravljene na različne načine, ali pa samoborske mesne specialitete, kot je telečji file s kruhovimi cmoki, telečji priželjc v gorčici in omaki iz črnega grozdja, raca z mlinci in sarme.

Navdušila vas bo tudi bogata vinska karta lokalnih vinarjev, nekaj prostora v trebuhu pa morate pustiti tudi za značilne samoborske kremšnite, ponos slaščičarske tradicije Samoborja.

Dodatne informacije

Lokacija: Otruševec 17/4, Otruševec Bregana

Urnik:

Vse dni v tednu – 10:00 – 23:00

Ponedeljek zaprto

Preberi več

3 leta ago · · 0 comments

Kam v Posavju in okolici Čateža po nepozabna doživetja za vso družino?

Naši Apartmaji Vinska Trta v podeželski vasici Ribnica na Jesenicah na Dolenjskem predstavljajo odlično izhodiščno točko za aktivno raziskovanje Posavske regije v dnevnih in poldnevnih izletih ter v vseh letnih časih.

Zanimivosti Posavje lahko raziščete po čudovitih kolesarskih in pohodniških poteh, do najbolj priljubljenih izletniških točk pa se lahko zapeljete tudi z avtom. Npr., do gradu Mokrice se po 2 km dolgi poti lahko zapeljete kar s kolesom preko Male Doline, do mestnega jedra Brežic pa potrebujete le 14 minut vožnje z avtom. Zelo blizu je tudi meja s Hrvaško in mesto Zagreb.

Za vas smo zbrali 9 najbolj atraktivnih turističnih točk in aktivnosti v krajini Čatež in Posavje. Preverite, kam v Posavju ter kam v okolici Čateža na odkrivanje kulturne in naravne dediščine pokrajine, obdane z vinogradi in gričevji.

1.      Srednjeveški grad Mokrice z grajskim parkom in golf igriščem

Kam v okolici

Srednjeveški grad Mokrice, ki se bohoti na griču nad reko Savo, je od vaše nastanitve v apartmaju Vinska Trta oddaljen le dobra 2 km. Spada med najbolj mogočne gradove Posavja. Že na vhodu vas bo navdušil z lesenim dvižnim mostom in visokimi grajskimi stolpi.

Čeprav je danes grad preurejen v Hotel Golf grad Mokrice, si še vedno lahko ogledate arkadno dvorišče in baročno kapelo, poskusite kulinarične specialitete v grajski restavraciji ter degustirate vrhunska slovenska vina v grajski kleti. **opomba

Sprehodite se po angleškem grajskem parku, ki je star preko 200 let. Skoraj toliko so stara tudi številna mogočna drevesa, ki rastejo v njem. Ustavite se ob manjšem ribniku sredi parka in se prepustite oazi miru sredi zelenja.

Kaj početi v Čatežu, če želite pretegniti noge in uživati na svežem zraku? Lahko se preizkusite v igranju golfa na igrišču z 18 igralnimi polji. Pod grajskim obzidjem se nahaja 70 hektarjev veliko golf igrišče Mokrice, ki velja za enega atraktivnejših v Sloveniji.

2.      Visit Posavje – Kostanjeviška jama, Kartuzija Pleterje in Galerija Božidarja Jakca

Kam na izlet v Posavju, če želite preživeti razgiban dan v odkrivanju bogate naravne in kulturne krajine ob reki Krki? Odpeljite se na bolj zahodni del Posavske regije v okolici Kostanjevice na Krki. Od apartmaja do Kostanjevice na Krki boste imeli približno 20 minut vožnje z avtom.

Priporočamo, da si najprej ogledate Kostanjeviško jamo, ki leži le nekaj kilometrov izven Kostanjevice na Krki ob vznožju Gorjancev. Preverite urnik in cenik za voden ogled Kostanjeviške jame. Podzemlje kraške jame očara vsakega obiskovalca s čudovitimi kapniki najrazličnejših oblik in postavitev.

Le 2 km od kraške jame se nahaja Galerija Božidarja Jakca v prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana s cerkvijo. V razstavnih prostorih in tudi zunaj v parku si lahko ogledate stalne in občasne umetnostne zbirke, likovna dela in kiparske stvaritve.

Celodnevni izlet Posavska regija lahko zaključite z obiskom Kartuzijanskega samostana Pleterje. Kartuzija ni odprta za obiskovalce, vendar si lahko ogledate staro gotsko cerkev in muzej na prostem. V samostanski prodajalni lahko kupite domače pridelke, kot so žganja, vina in čebelji pridelki.

3.      Izlet Posavska regija – čez mejo v živahno mesto Samobor

Samobor je idealno mestece za enodnevni izlet, če želite doživeti sproščeno vzdušje sodobnega središča, ki se na vsakem koraku prepleta z bogato kulturno in arhitekturno dediščino. Od našega apartmaja boste potrebovali okoli 10 minut vožnje, pri čemer boste prečkali bivši mejni prehod Bregana naselje / Slovenska vas.

Sprehodite se po zgodovinskem centru mesta, ustavite se na glavnem trgu kralja Tomislava, od koder boste imeli čudovit pogled na cerkev sv. Anastazije, ter zavijte v eno izmed številnih restavracij in kavarn, kjer lahko poskusite samoborsko kremšnito, pravcato specialiteto Samoborja, ki je tudi dobila zaščiteno ime.

Ne izpustite ogleda Samoborskega muzeja v nekdanji družinski hiši hrvaškega skladatelja Ferda Livadića. Spoznajte mesto skozi zanimive zgodovinske, umetniške, geološke, etnografske in kulturne muzejske zbirke. Lahko se povzpnete tudi na hrib Tepec nad Samoborjem, kjer stojijo mogočne ruševine nekdanjega gradu z grajsko kapelo iz 12.stoletja.

Če boste pri nas preživljali proste dni med 18 februarjem in 1 marcem, nikakor ne smete zamuditi tradicionalnega Samoborskega pustnega karnevala, ki mu pravijo fašnik. Živahno pustno rajanje traja dva tedna, v centru mesta pa se v tem času odvijajo številne prireditve, tako za odrasle kot za otroke.

4.      Kam v okolici Čateža na potep s kužki? – po Resslovi poti ob Krakovskem gozdu

Kam v Posavju na izlet, če imate s sabo psa? Hribi v Posavju so prepredeni s pohodniškimi potmi, ki vodijo na okoliške gozdnate vrhove, kot sta Cirnik (620 m) in Lisca (947 m), od koder se razprostirajo čudoviti razgledi na podeželsko pokrajino.

S kužkom se lahko podate tudi na 8 km dolgo markirano Resslovo pot ob robu južnega dela Krakovskega gozda, 40 ha velikega pragozdnega rezervata, ki velja za največji nižinski gozd v Sloveniji. Da ne boste imeli mokrih nog, obujte pohodne čevlje, ali še bolje, kar dežne škornje.

Resslova pot je nekaj posebnega, saj vas bo vodila skozi mokrišče Trstenik, mimo mogočnih hrastovih dobov, značilnega belega gabra ter zaščitenih močvirskih rastlinskih vrst. Če boste pozorno poslušali, boste ujeli bučno žvrgolenje ptic med krošnjami visokih dreves.

Lahko se odločite tudi za voden ogled, saj TIC turizem Posavje v Kostanjevici na Krki organizira oglede za večje skupine do 20 oseb.

Pri nas so psi, tako majhni kot veliki, več kot dobrodošli. So V.I.P. gostje in z vami bivajo brezplačno, poskrbimo pa tudi za posodo s hrano in vodo. Na prostornem vrtu se lahko svobodno gibajo, v hiši pa jim uredimo prostor. Izkoristite priložnost za popoln pobeg na priljubljeno destinacijo Posavje & Čatež.

5.      Kaj početi v Brežicah na deževen dan? – obiščite muzej v gradu Brežice

Ogled Posavskega muzeja Brežice v gradu Brežice vas bo popeljal v preteklo dediščino Posavja vse od pradavnine pa do danes. Sprehodite se skozi arheološke, etnološke, slikarske in umetnostno-zgodovinske zbirke. Spoznajte zanimivosti Posavje skozi zgodovino v času Rimljanov, Keltov, Slovanov, kmečkih uporov, protestantizma, habsburške monarhije in novejše dobe v Jugoslaviji.

Poleg muzejskih zbirk je posebej zanimiva tudi sama baročna arhitektura gradu. Oglejte si znamenito Viteško dvorano, ki je poslikana s čudovitimi freskami in skozi celo leto gosti številne kulturne in glasbene dogodke, ter kapelo sv. Križa z dvoramnim stopniščem.

Na sončen dan lahko Posavje izleti podaljšate še do brežiškega akumulacijskega jezera, ki se nahaja v bližini gradu. »Brežiško morje«, ki je veliko za dve Blejski jezeri skupaj, ponuja kar nekaj kilometrov urejene sprehajalne poti, ki pa jo lahko tudi prekolesarite. Rekreacijska pot na nasipu ob jezu HE Brežice je idealna tudi za sprehod s kužki.

Kot gosti našega apartmaja Vinska Trta lahko pri ogledu muzeja Brežice koristite ugodnosti za družinski ogled muzeja. Prejeli boste kupon ugodnosti za doživetja v Posavju, ki ga nato pokažete pri vstopu v muzej.

6.      Enodnevni izlet iz Posavja v Zagreb – odkrijte srednjeveško središče mesta

Turistična destinacija Čatež in Posavje je kot nalašč za skok v Zagreb, očarljivo prestolnico Hrvaške. Od našega apartmaja Vinska Trta do centra Zagreba boste vozili 40 minut, upoštevajoč prečkanje hrvaške meje.

Najlepši del Zagreba lahko raziskujete kar peš ali pa se zapeljete s tramvajem. Do Gornjega Grada se povzpnite z vzpenjačo ter se sprehodite po tlakovanih ulicah skozi slikovito srednjeveško jedro s starimi mestnimi vrati in veličastno katedralo Marijinega vnebovzetja iz 13. stoletja.

Prečkajte trg sv. Marka, uživajte v lahkotnem sprehodu po promenadi Josipa Jurija Strossmayerja, ter se z vzpenjačo spustite v Donji Grad, ki je tudi poln restavracij, trgovinic, lokalov, parkov in zgodovinske arhitekture mesta. Obiščite muzej Mimara ali pa se odpravite nekoliko iz središča mesta v živalski vrt Zagreb.

7.      Razvajanje v Termah Čatež in Termah Paradiso

Med nepozabna doživetja v Posavju zagotovo spadajo vodne aktivnosti in razvajanja v toplicah. V bližini sta dva večja bazenska kompleksa; Terme Čatež in Terme Paradiso. Oba se nahajata okoli 7 do 12 km od apartmaja Vinska Trta.

V obeh termah se lahko kopate tako poleti kot pozimi. Poletna riviera nudi posebej zabavno doživetje za najmlajše, saj je na voljo veliko toboganov, skupaj z vodnim igralnim parkom. Pozimi pa se lahko razvajate v notranjih bazenih z ogrevano termalno vodo ter sprostite telo in duha v masažnem in savna centru.

Čatež – kaj početi? Gremo v najbolj obiskane in priljubljene toplice v Sloveniji! Pri nakupu vstopnic vam kot gostom našega apartmaja nudimo posebne ugodnosti. Koristite lahko do 36% popusta na vavčerje za celodnevne vstopnice v Termah Paradiso. Poskrbeli smo tudi za zagato sušenja mokrih brisač in kopalk, saj imate v apartmaju na voljo pralno-sušilni stroj. 

8.      Izleti Posavje – kulinarične poti na obrobju Kozjanskega in Bizeljskega

Odkrijte kulinarične biserje na obrobju Kozjanskega parka in Bizeljskega na meji s Hrvaško. Če želite okusiti ekološko pridelano hrano in doživeti pristno vzdušje med nasadi orehov, sivke in sadovnjakov, se odpeljite v 30 km oddaljeno vasico Zgornja Pohanca na obrobju Kozjanskega parka, kjer se nahaja kmetija Omerzu.

Kmetijo si lahko tudi ogledate. Predstavili vam bodo njihovo delo, ogledali si boste nasade in čebelnjake ter ogled zaključili z degustacijo izdelkov, ki jih v celoti pridelajo na kmetiji. To so raznovrstne dobrote iz orehov, medu, sivke in jabolk. Izdelke lahko kupite tudi za domov.

Izlet v Posavju lahko nadaljujete do vinske kleti in repnice Najger. Od kmetije Omerzu vas bo tja vodila 13 km dolga pot. Nekje na sredini poti se lahko ustavite in si ogledate grad Pišece, ki stoji na gozdnatem pobočju. Na vrhu se vam bodo odprli lepi razgledi na Bizeljsko in Senovsko gričevje.

Kmalu boste prispeli v vasico Brezovica na Bizeljskem, kjer se nahajajo repnice. To so jame, skopane v kremenčevem pesku, ki ga je na to območje pred milijoni let naplavilo nekdanje Panonsko morje.

Repnice so z razvojem poljedelstva dobile svoj namen, saj so jih kmetje izkopavali, da bi pridobili prostor za shranjevanje ozimnice in vina. V repnicah Najger boste lahko ponovno razvajali brbončice z domačimi vini, domačimi siri in drugimi hišnimi specialitetami.

Kam v okolici Čateža greste lahko na okusen zajtrk, kosilo ali večerjo? Ponudbo restavracij, barov in kmečkih gostiln lahko preverite tukaj. Če uživate v pripravi hrane in v zasebnem druženju, si lahko popestrite oddih tudi na vrtu apartmajske hiše. Pri nas imate na voljo dva zunanja žara na oglje, zunanje sedeže, mizo, senčnike, ležalnike in vso kuhinjsko opremo.

9.      Kam v Posavju na nepozaben panoramski let z letalom čez Posavje & Čatež?

Panoramski let Čatež Posavje

Zagotovite si prečudovite panoramske razglede na pokrajino Posavja s Čatežem. Le malokdo ima priložnost videti meander reke Krke, ki zaobjema otoček Kostanjevice na Krki. Slikoviti razgledi iz ptičje perspektive visoko v zraku vam bodo odkrili povsem nov pogled na Posavje in Čatež z okolico.

Z motornim letalom Cessna, v katerem je prostora za 3 potnike in pilota, se lahko zapeljete na krajše ali daljše razdalje. V vsakem primeru pa ne gre zamuditi dih jemajočih razgledov na grad Otočec, počasno reko Krko in dolino reke Save, skrbno obdelana polja in gručaste vasice, okoliška hribovja z Lisco in Bohorjem, vinorodne gričke, naravni park Jovsi in mnogo več.

Panoramski let z letalom lahko rezervirate v letalskem centru Cerklje z bazo na letališču Cerklje ob Krki. Sicer vas lahko tudi mi usmerimo, kam v Posavju iti do preverjenih ponudnikov te storitve.

Naša želja je, da bi se pri nas počutili dobro. Če bomo uspeli to obljubo izpolniti po vaših pričakovanjih in se boste odločili, da nas še obiščete, vas vabimo, da se pridružite VIP klubu zvestobe Apartmaja Vinska Trta in doživljenjsko uveljavljajte svoj 10% popust na nastanitev.

** opomba : Grad Mokrice je začasno zaprt (hotel ne obratuje, restavracija na golf igrišču obratuje).

Preberi več

3 leta ago · · 0 comments

Prejeli smo znak GREEN & SAFE

Ponosni, da smo prejeli znak GREEN & SAFE!

Za nas to pomeni zaveza odgovornemu, zelenemu in varnemu turizmu.

V času negotovosti zaradi pojava novega koronavirusa se zavedamo, da je uspešnost v turistični panogi odvisna od zaupanja gostov, da lahko pri nas dopustujejo in ne ogrožajo svojega zdravja ter varnosti.

Da so tudi slovenski zdravstveni in higienski standardi, vključeni v vsebinsko komunikacijsko platformo odgovornih potovalnih standardov GREEN & SAFE, v skladu s standardiziranimi globalnimi higienskimi protokoli varnih potovanj, potrjuje pridobitev znaka Safe Travels [World Travel & Tourism Council | Svetovni potovalni & turistični svet].

Dragi popotnik, ponosni smo, da smo prejeli znak GREEN&SAFE in globalni znak Safe Travels [WTTC] ter se s tem zavezali k ohranjanju in povečanju odgovornih potovalnih standardov v turizmu.

Zavezali smo se, da zagotovimo kar se da varno in zdravo okolje za vaše počitnice. Svoj delček pa lahko prispevate tudi vi z upoštevanjem priporočil za ohranjanje zdravja:

 • tudi če smo povsem zdravi, ohranimo zadostno medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra
 • roke si umivamo redno in temeljito. Uporabljamo milo in vodo. V zaprtih javnih prostorih je obvezno razkuževanje rok
 • z neumitimi ali nerazkuženimi rokami se ne dotikajmo obraza, še posebej ne oči, nosu in ust
 • če nimamo na voljo mila, uporabim namensko razkužilo za roke, ki vsebuje od 60 do 80% alkohola
 • zaprte prostore večkrat dnevno temeljito prezračimo
 • ob pojavu povečanega pojavljanja okužb dihal in širjenju bolezni COVID-19 se izogibamo zaprtih prostorov z večjim številom ljudi
 • spremljamo informacije in ravnajmo po priporočilih zdravstvenih strokovnjakov
 • upoštevajmo pravila higiene kašlja (preden zakašljamo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvržemo med odpadke in si nato umijemo roke z milom in vodo
 • če imamo znake akutne okužbe dihal, kot so nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj, pazimo nase in na druge. Raje ostanimo v izolaciji.
 • med gibanjem v vseh zaprtih javnih prostorih je obvezno imeti usta in nos zakrita z zaščitno masko pa tudi na prostem vselej, kadar ni mogoče držati medsebojno razdaljo 2 metra

Z aktivnostmi v sklopu naše nastanitve, ki temeljijo na varnosti, odgovornosti in trajnosti, povečujemo zaupanje gostov, da je Slovenija zelena in odgovorna turistična destinacija.

Dobrodošli v zeleno Slovenijo💚💚💚

Preberi več

3 leta ago · · 0 comments

Iz Čateža čez Šentviško goro na Veliki Cirnik

Šentviška gora oz. cerkev Sv. Vid (386 m) je izjemno priljubljena izletniška točka občanov občine Brežice in vabljeni k branju, da spoznate zakaj.

   

Nedaleč stran iz starega mestnega jedra Brežic proti jugu nam pogled ustavi hribček s cerkvico, ki ga po domače imenujemo kar »Šentvid«. Šentvid ponuja nešteto pot in potkic, zato je lahko vsako osvajanje hribčka drugačno. Lahko izberemo »direktno« pot do vrha in ga osvojimo v dobrih 25 minutah, ali pa si izberemo postopnejši vzpon in pozvonimo na zvon cerkvice na vrhu po 1h 15 min hoje. Ne glede na to katero pot si izberemo, nas bodo markacije vedno vodile v pravi smeri do vrha, kjer nas pričaka razgled na celotno krško-brežiško polje. Ne pozabimo pa omeniti, da lahko izberemo tudi Čateževo energijsko pot, kjer nas ob poti spremljajo energetski vrtinci.

   

V ozadju Šentviške gore pa se razteza pobočje Golega Cirnika, katerega najvišji vrh je Goli oz. Veliki Cirnik (621 m). Planinska pot je iz Šenvida dobro označena z markacijami, kjer na tablah sledimo poti do vasi Žejno in nato na Veliki Cirnik. V galeriji boste na fotografijah zasledili bele pike, katerim sem sledila ob osvajanju Velikega Cirnika direktno iz vasi Žejno, mimo vaškega igrišča čez Bambreg. Na Veliki Cirnik vodi tudi Brežiška planinska poti, katera poteka čez Šentviško goro. Sam potek poti je podrobneje opisan na strani lokalnega planinskega društva Brežice.

Na vrhu Velikega Cirnika nas pričakajo klopi z mizami ob bivaku “Pri veseli Micki”, kjer se lahko umirimo in naužijemo narave in pogledov, ki nas obdajajo.

Nekaj osnovnih podatkov za osvajanje Velikega Cirnika iz Čateža ob Savi:

 • Izhodišče: Čatež ob Savi
 • Zahtevnost: lahka označena pot
 • Dolžina: 6 km
 • Čas hoje: 2 h 20 min (povprečen tempo)
 • Priporočen letni čas obiska: vsi letni časi

Izlet je primeren za planinski kot tudi za družinski izlet, saj je pot primerna tudi za otroke.

Avtor: Sara Gregl

Preberi več

Next posts