Arrange a Viewing

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.

Error: Contact form not found.

3 leta ago · · 0 comments

Iz Čateža čez Šentviško goro na Veliki Cirnik

Šentviška gora oz. cerkev Sv. Vid (386 m) je izjemno priljubljena izletniška točka občanov občine Brežice in vabljeni k branju, da spoznate zakaj.

   

Nedaleč stran iz starega mestnega jedra Brežic proti jugu nam pogled ustavi hribček s cerkvico, ki ga po domače imenujemo kar »Šentvid«. Šentvid ponuja nešteto pot in potkic, zato je lahko vsako osvajanje hribčka drugačno. Lahko izberemo »direktno« pot do vrha in ga osvojimo v dobrih 25 minutah, ali pa si izberemo postopnejši vzpon in pozvonimo na zvon cerkvice na vrhu po 1h 15 min hoje. Ne glede na to katero pot si izberemo, nas bodo markacije vedno vodile v pravi smeri do vrha, kjer nas pričaka razgled na celotno krško-brežiško polje. Ne pozabimo pa omeniti, da lahko izberemo tudi Čateževo energijsko pot, kjer nas ob poti spremljajo energetski vrtinci.

   

V ozadju Šentviške gore pa se razteza pobočje Golega Cirnika, katerega najvišji vrh je Goli oz. Veliki Cirnik (621 m). Planinska pot je iz Šenvida dobro označena z markacijami, kjer na tablah sledimo poti do vasi Žejno in nato na Veliki Cirnik. V galeriji boste na fotografijah zasledili bele pike, katerim sem sledila ob osvajanju Velikega Cirnika direktno iz vasi Žejno, mimo vaškega igrišča čez Bambreg. Na Veliki Cirnik vodi tudi Brežiška planinska poti, katera poteka čez Šentviško goro. Sam potek poti je podrobneje opisan na strani lokalnega planinskega društva Brežice.

Na vrhu Velikega Cirnika nas pričakajo klopi z mizami ob bivaku “Pri veseli Micki”, kjer se lahko umirimo in naužijemo narave in pogledov, ki nas obdajajo.

Nekaj osnovnih podatkov za osvajanje Velikega Cirnika iz Čateža ob Savi:

  • Izhodišče: Čatež ob Savi
  • Zahtevnost: lahka označena pot
  • Dolžina: 6 km
  • Čas hoje: 2 h 20 min (povprečen tempo)
  • Priporočen letni čas obiska: vsi letni časi

Izlet je primeren za planinski kot tudi za družinski izlet, saj je pot primerna tudi za otroke.

Avtor: Sara Gregl

Kategorije Pohodništvo

Martin Šeberle

Martin Šeberle

Expert agent

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint.

Dodaj odgovor