Arrange a Viewing

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.

Error: Contact form not found.

2 leta ago · · 0 comments

Kam v Posavju in okolici Čateža po nepozabna doživetja za vso družino?

Naši Apartmaji Vinska Trta v podeželski vasici Ribnica na Jesenicah na Dolenjskem predstavljajo odlično izhodiščno točko za aktivno raziskovanje Posavske regije v dnevnih in poldnevnih izletih ter v vseh letnih časih.

Zanimivosti Posavje lahko raziščete po čudovitih kolesarskih in pohodniških poteh, do najbolj priljubljenih izletniških točk pa se lahko zapeljete tudi z avtom. Npr., do gradu Mokrice se po 2 km dolgi poti lahko zapeljete kar s kolesom preko Male Doline, do mestnega jedra Brežic pa potrebujete le 14 minut vožnje z avtom. Zelo blizu je tudi meja s Hrvaško in mesto Zagreb.

Za vas smo zbrali 9 najbolj atraktivnih turističnih točk in aktivnosti v krajini Čatež in Posavje. Preverite, kam v Posavju ter kam v okolici Čateža na odkrivanje kulturne in naravne dediščine pokrajine, obdane z vinogradi in gričevji.

1.      Srednjeveški grad Mokrice z grajskim parkom in golf igriščem

Kam v okolici

Srednjeveški grad Mokrice, ki se bohoti na griču nad reko Savo, je od vaše nastanitve v apartmaju Vinska Trta oddaljen le dobra 2 km. Spada med najbolj mogočne gradove Posavja. Že na vhodu vas bo navdušil z lesenim dvižnim mostom in visokimi grajskimi stolpi.

Čeprav je danes grad preurejen v Hotel Golf grad Mokrice, si še vedno lahko ogledate arkadno dvorišče in baročno kapelo, poskusite kulinarične specialitete v grajski restavraciji ter degustirate vrhunska slovenska vina v grajski kleti. **opomba

Sprehodite se po angleškem grajskem parku, ki je star preko 200 let. Skoraj toliko so stara tudi številna mogočna drevesa, ki rastejo v njem. Ustavite se ob manjšem ribniku sredi parka in se prepustite oazi miru sredi zelenja.

Kaj početi v Čatežu, če želite pretegniti noge in uživati na svežem zraku? Lahko se preizkusite v igranju golfa na igrišču z 18 igralnimi polji. Pod grajskim obzidjem se nahaja 70 hektarjev veliko golf igrišče Mokrice, ki velja za enega atraktivnejših v Sloveniji.

2.      Visit Posavje – Kostanjeviška jama, Kartuzija Pleterje in Galerija Božidarja Jakca

Kam na izlet v Posavju, če želite preživeti razgiban dan v odkrivanju bogate naravne in kulturne krajine ob reki Krki? Odpeljite se na bolj zahodni del Posavske regije v okolici Kostanjevice na Krki. Od apartmaja do Kostanjevice na Krki boste imeli približno 20 minut vožnje z avtom.

Priporočamo, da si najprej ogledate Kostanjeviško jamo, ki leži le nekaj kilometrov izven Kostanjevice na Krki ob vznožju Gorjancev. Preverite urnik in cenik za voden ogled Kostanjeviške jame. Podzemlje kraške jame očara vsakega obiskovalca s čudovitimi kapniki najrazličnejših oblik in postavitev.

Le 2 km od kraške jame se nahaja Galerija Božidarja Jakca v prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana s cerkvijo. V razstavnih prostorih in tudi zunaj v parku si lahko ogledate stalne in občasne umetnostne zbirke, likovna dela in kiparske stvaritve.

Celodnevni izlet Posavska regija lahko zaključite z obiskom Kartuzijanskega samostana Pleterje. Kartuzija ni odprta za obiskovalce, vendar si lahko ogledate staro gotsko cerkev in muzej na prostem. V samostanski prodajalni lahko kupite domače pridelke, kot so žganja, vina in čebelji pridelki.

3.      Izlet Posavska regija – čez mejo v živahno mesto Samobor

Samobor je idealno mestece za enodnevni izlet, če želite doživeti sproščeno vzdušje sodobnega središča, ki se na vsakem koraku prepleta z bogato kulturno in arhitekturno dediščino. Od našega apartmaja boste potrebovali okoli 10 minut vožnje, pri čemer boste prečkali bivši mejni prehod Bregana naselje / Slovenska vas.

Sprehodite se po zgodovinskem centru mesta, ustavite se na glavnem trgu kralja Tomislava, od koder boste imeli čudovit pogled na cerkev sv. Anastazije, ter zavijte v eno izmed številnih restavracij in kavarn, kjer lahko poskusite samoborsko kremšnito, pravcato specialiteto Samoborja, ki je tudi dobila zaščiteno ime.

Ne izpustite ogleda Samoborskega muzeja v nekdanji družinski hiši hrvaškega skladatelja Ferda Livadića. Spoznajte mesto skozi zanimive zgodovinske, umetniške, geološke, etnografske in kulturne muzejske zbirke. Lahko se povzpnete tudi na hrib Tepec nad Samoborjem, kjer stojijo mogočne ruševine nekdanjega gradu z grajsko kapelo iz 12.stoletja.

Če boste pri nas preživljali proste dni med 18 februarjem in 1 marcem, nikakor ne smete zamuditi tradicionalnega Samoborskega pustnega karnevala, ki mu pravijo fašnik. Živahno pustno rajanje traja dva tedna, v centru mesta pa se v tem času odvijajo številne prireditve, tako za odrasle kot za otroke.

4.      Kam v okolici Čateža na potep s kužki? – po Resslovi poti ob Krakovskem gozdu

Kam v Posavju na izlet, če imate s sabo psa? Hribi v Posavju so prepredeni s pohodniškimi potmi, ki vodijo na okoliške gozdnate vrhove, kot sta Cirnik (620 m) in Lisca (947 m), od koder se razprostirajo čudoviti razgledi na podeželsko pokrajino.

S kužkom se lahko podate tudi na 8 km dolgo markirano Resslovo pot ob robu južnega dela Krakovskega gozda, 40 ha velikega pragozdnega rezervata, ki velja za največji nižinski gozd v Sloveniji. Da ne boste imeli mokrih nog, obujte pohodne čevlje, ali še bolje, kar dežne škornje.

Resslova pot je nekaj posebnega, saj vas bo vodila skozi mokrišče Trstenik, mimo mogočnih hrastovih dobov, značilnega belega gabra ter zaščitenih močvirskih rastlinskih vrst. Če boste pozorno poslušali, boste ujeli bučno žvrgolenje ptic med krošnjami visokih dreves.

Lahko se odločite tudi za voden ogled, saj TIC turizem Posavje v Kostanjevici na Krki organizira oglede za večje skupine do 20 oseb.

Pri nas so psi, tako majhni kot veliki, več kot dobrodošli. So V.I.P. gostje in z vami bivajo brezplačno, poskrbimo pa tudi za posodo s hrano in vodo. Na prostornem vrtu se lahko svobodno gibajo, v hiši pa jim uredimo prostor. Izkoristite priložnost za popoln pobeg na priljubljeno destinacijo Posavje & Čatež.

5.      Kaj početi v Brežicah na deževen dan? – obiščite muzej v gradu Brežice

Ogled Posavskega muzeja Brežice v gradu Brežice vas bo popeljal v preteklo dediščino Posavja vse od pradavnine pa do danes. Sprehodite se skozi arheološke, etnološke, slikarske in umetnostno-zgodovinske zbirke. Spoznajte zanimivosti Posavje skozi zgodovino v času Rimljanov, Keltov, Slovanov, kmečkih uporov, protestantizma, habsburške monarhije in novejše dobe v Jugoslaviji.

Poleg muzejskih zbirk je posebej zanimiva tudi sama baročna arhitektura gradu. Oglejte si znamenito Viteško dvorano, ki je poslikana s čudovitimi freskami in skozi celo leto gosti številne kulturne in glasbene dogodke, ter kapelo sv. Križa z dvoramnim stopniščem.

Na sončen dan lahko Posavje izleti podaljšate še do brežiškega akumulacijskega jezera, ki se nahaja v bližini gradu. »Brežiško morje«, ki je veliko za dve Blejski jezeri skupaj, ponuja kar nekaj kilometrov urejene sprehajalne poti, ki pa jo lahko tudi prekolesarite. Rekreacijska pot na nasipu ob jezu HE Brežice je idealna tudi za sprehod s kužki.

Kot gosti našega apartmaja Vinska Trta lahko pri ogledu muzeja Brežice koristite ugodnosti za družinski ogled muzeja. Prejeli boste kupon ugodnosti za doživetja v Posavju, ki ga nato pokažete pri vstopu v muzej.

6.      Enodnevni izlet iz Posavja v Zagreb – odkrijte srednjeveško središče mesta

Turistična destinacija Čatež in Posavje je kot nalašč za skok v Zagreb, očarljivo prestolnico Hrvaške. Od našega apartmaja Vinska Trta do centra Zagreba boste vozili 40 minut, upoštevajoč prečkanje hrvaške meje.

Najlepši del Zagreba lahko raziskujete kar peš ali pa se zapeljete s tramvajem. Do Gornjega Grada se povzpnite z vzpenjačo ter se sprehodite po tlakovanih ulicah skozi slikovito srednjeveško jedro s starimi mestnimi vrati in veličastno katedralo Marijinega vnebovzetja iz 13. stoletja.

Prečkajte trg sv. Marka, uživajte v lahkotnem sprehodu po promenadi Josipa Jurija Strossmayerja, ter se z vzpenjačo spustite v Donji Grad, ki je tudi poln restavracij, trgovinic, lokalov, parkov in zgodovinske arhitekture mesta. Obiščite muzej Mimara ali pa se odpravite nekoliko iz središča mesta v živalski vrt Zagreb.

7.      Razvajanje v Termah Čatež in Termah Paradiso

Med nepozabna doživetja v Posavju zagotovo spadajo vodne aktivnosti in razvajanja v toplicah. V bližini sta dva večja bazenska kompleksa; Terme Čatež in Terme Paradiso. Oba se nahajata okoli 7 do 12 km od apartmaja Vinska Trta.

V obeh termah se lahko kopate tako poleti kot pozimi. Poletna riviera nudi posebej zabavno doživetje za najmlajše, saj je na voljo veliko toboganov, skupaj z vodnim igralnim parkom. Pozimi pa se lahko razvajate v notranjih bazenih z ogrevano termalno vodo ter sprostite telo in duha v masažnem in savna centru.

Čatež – kaj početi? Gremo v najbolj obiskane in priljubljene toplice v Sloveniji! Pri nakupu vstopnic vam kot gostom našega apartmaja nudimo posebne ugodnosti. Koristite lahko do 36% popusta na vavčerje za celodnevne vstopnice v Termah Paradiso. Poskrbeli smo tudi za zagato sušenja mokrih brisač in kopalk, saj imate v apartmaju na voljo pralno-sušilni stroj. 

8.      Izleti Posavje – kulinarične poti na obrobju Kozjanskega in Bizeljskega

Odkrijte kulinarične biserje na obrobju Kozjanskega parka in Bizeljskega na meji s Hrvaško. Če želite okusiti ekološko pridelano hrano in doživeti pristno vzdušje med nasadi orehov, sivke in sadovnjakov, se odpeljite v 30 km oddaljeno vasico Zgornja Pohanca na obrobju Kozjanskega parka, kjer se nahaja kmetija Omerzu.

Kmetijo si lahko tudi ogledate. Predstavili vam bodo njihovo delo, ogledali si boste nasade in čebelnjake ter ogled zaključili z degustacijo izdelkov, ki jih v celoti pridelajo na kmetiji. To so raznovrstne dobrote iz orehov, medu, sivke in jabolk. Izdelke lahko kupite tudi za domov.

Izlet v Posavju lahko nadaljujete do vinske kleti in repnice Najger. Od kmetije Omerzu vas bo tja vodila 13 km dolga pot. Nekje na sredini poti se lahko ustavite in si ogledate grad Pišece, ki stoji na gozdnatem pobočju. Na vrhu se vam bodo odprli lepi razgledi na Bizeljsko in Senovsko gričevje.

Kmalu boste prispeli v vasico Brezovica na Bizeljskem, kjer se nahajajo repnice. To so jame, skopane v kremenčevem pesku, ki ga je na to območje pred milijoni let naplavilo nekdanje Panonsko morje.

Repnice so z razvojem poljedelstva dobile svoj namen, saj so jih kmetje izkopavali, da bi pridobili prostor za shranjevanje ozimnice in vina. V repnicah Najger boste lahko ponovno razvajali brbončice z domačimi vini, domačimi siri in drugimi hišnimi specialitetami.

Kam v okolici Čateža greste lahko na okusen zajtrk, kosilo ali večerjo? Ponudbo restavracij, barov in kmečkih gostiln lahko preverite tukaj. Če uživate v pripravi hrane in v zasebnem druženju, si lahko popestrite oddih tudi na vrtu apartmajske hiše. Pri nas imate na voljo dva zunanja žara na oglje, zunanje sedeže, mizo, senčnike, ležalnike in vso kuhinjsko opremo.

9.      Kam v Posavju na nepozaben panoramski let z letalom čez Posavje & Čatež?

Panoramski let Čatež Posavje

Zagotovite si prečudovite panoramske razglede na pokrajino Posavja s Čatežem. Le malokdo ima priložnost videti meander reke Krke, ki zaobjema otoček Kostanjevice na Krki. Slikoviti razgledi iz ptičje perspektive visoko v zraku vam bodo odkrili povsem nov pogled na Posavje in Čatež z okolico.

Z motornim letalom Cessna, v katerem je prostora za 3 potnike in pilota, se lahko zapeljete na krajše ali daljše razdalje. V vsakem primeru pa ne gre zamuditi dih jemajočih razgledov na grad Otočec, počasno reko Krko in dolino reke Save, skrbno obdelana polja in gručaste vasice, okoliška hribovja z Lisco in Bohorjem, vinorodne gričke, naravni park Jovsi in mnogo več.

Panoramski let z letalom lahko rezervirate v letalskem centru Cerklje z bazo na letališču Cerklje ob Krki. Sicer vas lahko tudi mi usmerimo, kam v Posavju iti do preverjenih ponudnikov te storitve.

Naša želja je, da bi se pri nas počutili dobro. Če bomo uspeli to obljubo izpolniti po vaših pričakovanjih in se boste odločili, da nas še obiščete, vas vabimo, da se pridružite VIP klubu zvestobe Apartmaja Vinska Trta in doživljenjsko uveljavljajte svoj 10% popust na nastanitev.

** opomba : Grad Mokrice je začasno zaprt (hotel ne obratuje, restavracija na golf igrišču obratuje).

Kategorije Okolica

Martin Šeberle

Martin Šeberle

Expert agent

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint.

Dodaj odgovor