Arrange a Viewing

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.

Error: Contact form not found.

1 leto ago · · 0 comments

Doživite najboljši karneval v regiji: Samoborski Fašnik se začenja!

Samoborski Fašnik 1

Samoborski Fašnik je tradicionalno praznovanje, ki se vsako leto odvija v mestu Samobor v Hrvaški. Letošnji Fašnik bo že 197. po vrsti in bo potekal od 10. februarja do 21. februarja 2023. Fašnik je priznano kulturno in zabavno dogajanje v regiji, ki privabi na tisoče obiskovalcev iz bližnjih krajev in širše okolice.

Samoborski Fašnik je znan po svoji svečani otvoritvi, povorkah mask, nastopih glasbenih skupin, tradicionalnih jedeh in pijačah, koncertih in številnih drugih zabavnih prireditvah. Letošnji Fašnik bo posvečen prihodu eura v Hrvaško pod parolo “Hokus pokus EUrekus”.

V teh dneh se Samobor preobrazi v pravo središče zabave, kjer se ljudje zberejo, da uživajo v veseli atmosferi in se prepustijo veselju. Obiskovalci lahko uživajo v različnih zabavnih prireditvah, kot so koncerti, ognjemeti, tekmovanja in druge aktivnosti. Zabava je namenjena vsem, ne glede na starost, in tako so vsekakor dobrodošle tudi družine z otroki, ki bodo lahko uživale v otroških igrah in zabavah.

Organizatorja Samoborskega festivala sta Turistična zajednica in Mestna občina Samobor. Na kratko, 197. Samoborski Fašnik je dogodek, ki ga ne smete zamuditi, če želite doživeti pravo vzdušje karnevala v Hrvaški.

Samoborski Fašnik 2

Samoborski Fašnik se prične z prevzemom mestne oblasti, katera je prisiljena predati ključe mesta in za dva tedna razglasiti Samobor za Svobodno Fašničko Republiko. Z otvoritvijo 197. Samoborskega karnevala, ki letos nosi ime Hokus pokus EUrekus, mesto zavzamejo Sraka, princ Fašnik, Sudec in Štef Fiškal.

Sledi zabavno dogajanje, kot so povorke mask in godcev skozi mesto, plesi, koncerti in kulturne prireditve. Prav tako je značilna prodaja pustnih mask in jedi, kot so tradicionalne pustne dobrote. Glavni cilj pa ostaja ohranjanje tradicije in združevanje prebivalstva.

Maske in skupine, ki se predstavljajo v povorkah po mestu na Samoborskem Fašniku, so običajno iz lokalnega okolja in bližnjih krajev. Nekatere maske in skupine so specifične za določeno mesto ali regijo, medtem ko druge prihajajo iz drugih delov Hrvaške, Slovenije ali tujine, da se pridružijo praznovanju.

Prikazujejo tradicionalne elemente in kulturne vzorce, kot so plesi, glasba in nošenje maske. Praznovanje privlači tako družine z otroki kot tudi mladino, ki uživajo v zabavnem dogajanju in ohranjanju tradicije.

Na Samoborskem Fašniku se v povorkah predstavijo tudi šolarji in vrtci. Ti običajno igrajo pomembno vlogo v praznovanju, saj njihovo udejstvovanje omogoča ohranjanje tradicije in kulture v mladih generacijah. Otroci in šolarji se lahko predstavijo kot maske, plesalci ali kot člani glasbenih skupin, velikokrat pa tudi z lastnimi predstavami in programi. Vrtci in šole pogosto sodelujejo pri pripravi in organizaciji povork in drugih dogodkov, kar omogoča, da se mladi generaciji približa tradicionalna kultura in se ohranja iz generacije v generacijo.

Samoborski Fašnik 3

Na Samoborskem Fašniku so običajno na voljo koncerti in nastopi znanih glasbenikov, kot del zabavnega dogajanja. Ti dogodki privabijo širšo publiko in ponudijo širok spekter glasbenih žanrov za vsakogar. Koncerti in nastopi znanih glasbenikov so pogosto sestavni del praznovanja in prispevajo k vzdušju in zabavi, medtem ko tradicionalni elementi, kot so maske in plesi, ostajajo glavna atrakcija. Vse skupaj pa zagotavlja polno doživetje Samoborskega Fašnika za vse obiskovalce.

Na Fašniku so v ponudbi tradicionalne jedi, kot so pustni krofi, samoborske kremšnite, samoborski bermet in druge dobrote, kot del gastronomske ponudbe. Te jedi so značilne za Samobor in regijo, zato so na voljo na številnih lokacijah v mestu med praznovanjem. Pripravljeni so s svežimi, kakovostnimi sestavinami in po tradicionalnih receptih, zaradi česar so zelo priljubljeni med obiskovalci. Obiskovalci imajo priložnost okusiti te jedi, medtem ko se zabavajo in uživajo v praznovanju, in tako doživite polno doživetje Samoborskega Fašnika. Gostilne, restavracije in kafiči so odprti za vse, ki želijo uživati v gastronomski ponudbi, značilni za Samobor in regijo.

Na Samoborskem Fašniku so prisotni tradicionalni voditelji, posebneži in povezovalci programa, kot del zabavnega dogajanja, ki se drži ustaljenega urnika. Te osebe so odgovorne za vodenje dogodkov in povezovanje programa, skrbi za nemoten potek praznovanja ter za zagotavljanje, da obiskovalci dobijo polno doživetje Samoborskega Fašnika. Tradicionalno so oblečeni v kostume in maske, kot so tiste, ki jih nosite na fašniku, in tako prispevajo k splošnemu vzdušju in atmosferi praznovanja.

Samoborski Fašnik 4

Za otroke so na voljo različne zabavne aktivnosti, vključno z igrali in lunaparkom. To ni nujno tradicija Fašnika, vendar se ta vrsta zabavnih aktivnosti pogosto dodaja k programu, ker zagotovi zabavo in zadovoljstvo tudi najmlajšim obiskovalcem.

Zaključek Samoborskega Fašnika poteka s slavnostno prireditvijo, ki se odvija v enem od večjih kulturnih ali zabavnih prizorišč v mestu, običajno je to na trgu. Prireditev se začne s prihodom mask in skupin, ki so sodelovale v povorki in se nato nadaljuje s kulturnim programom, ki običajno vključuje glasbeno in plesno predstavo ter nastope drugih umetnikov. Med kulturnim programom se podelijo nagrade in priznanja za najboljše maske, kostume in skupine, ki so sodelovale v povorki.

Praznovanje se zaključi s slavnostnim ohlajanjem, ki je v obliki zabavnega plesa, koncerta ali drugih zabavnih aktivnosti, ki ustvarijo nepozabne spomine za vse udeležence in obiskovalce. Ob koncu praznovanja se lahko vsi skupaj spomnemo na lepe trenutke, ki smo jih preživeli na Fašniku, in hkrati načrtujemo svojo naslednjo udeležbo na prihodnjem Fašniku.

Samoborski Fašnik 5

Samoborski Fašnik ni samo zabavno doživetje za turiste, temveč tudi možnost za spoznavanje zgodovinsko-kulturnega nasledstva mesta Samobor. Ob obisku Fašnika v Samoboru se lahko družine sprehodijo po starodavnih ulicah in uživajo v mestni arhitekturi.

Samobor je poln zgodovinskih znamenitosti, kot so cerkev sv. Anastazije, kapela sv. Ane in ostanki samoborskega gradu. V muzeju mesta Samobor pa si lahko ogledate še bolj podrobno zgodovino mesta.

Za ljubitelje narave so v bližini Samobora razprostrti pohodniški izleti na bližnji Japetić in Oštrc, kjer se lahko doživijo čudoviti razgledi oziroma se enostavno sprostite s svojimi najbližjimi.

Iz Apartmaja Vinska trta je najlažje priti na Samoborski Fašnik z avtomobilom, po glavni cesti skozi nekdanji mejni prehod Slovenska vas / Bregana naselje ter naravnost do Samobora. Obstaja tudi možnost javnega prevoza z avtobusom iz Bregane do Samobora. V primeru, da se odločite za javni prevoz, poiščete informacije o rednih linijah in urniku prevozov.

Če želite za bivanje izbrati udobno in kvalitetno namestitev, vas vabimo, da obiščete Apartma Vinska Trta. Tu boste lahko preživeli nepozaben dopust v družbi svojih najbližjih ob obisku 197. Samoborskega Fašnika. Zabava, hrana, kultura in zgodovina so komponente, ki jih boste lahko izkusili na enem mestu, obenem pa boste lahko spoznali tudi Samobor in njegovo okolico. Obisk 197. Samoborskega Fašnika bo tako nepozaben, zabaven in razburljiv dogodek, na katerega se lahko z veseljem odpravite z družino.

#SamoborskiFasnik #apartma_vinska_trta #discoversamobor #samobor #visitsamobor #volimsamobor #lovesamobor #visitzagrebcounty #croatiafulloflife #pustmastnihust #samoborskakremsnita #kremsnita #bermet #mustarda #pustnikrof #samoborskekrafne #bookdirect  #localexpert #travellikealocal

Kategorije Okolica

Martin Šeberle

Martin Šeberle

Expert agent

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint.

Dodaj odgovor