Arrange a Viewing

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.

Error: Contact form not found.

3 leta ago · · 0 comments

Izlet na Lisco, posavski biser

Naše Posavsko hribovje ima prav poseben pridih, ki te morda osvoji na prvi, če ne pa te zagotovo očara z drugim korakom. Eden izmed markantnejših vrhov Posavskega hribovja je zagotovo Lisca s svojimi 947 metri nad gladino morja. Gre za izjemno priljubljeno izletniško točko, saj z več izhodišči omogoča osvajanje za kondicijsko bolj ter tudi manj pripravljene rekreativce.

Lisca ponuja pohodniške, plezalne ter kolesarske poti, kot tudi je dostopna z avtomobilom. Pa vseeno se osredotočimo raje na osvajanje Lisce »peš«. Planinske poti so lepo in pregledno označene z markacijami, zato ni razloga za strah, da bi zašli s poti. Meni ljuba pot je iz Krakovega (izhodišče). Pot nas vodi skozi gozdove, vasi in travnike, ter nam ob lepem vremenu pričara razglede daleč naokoli.

      

Tik pod vrhom nas poti vodi še mimo cerkvice sv. Jošta, od koder je nato le še nekaj minut do vrha Lisce. Na vrhu nas pričakata dve planinski koči, Tončkov dom in Jurkova koča. Kjer imajo v prvi odlično kulinarično ponudbo, od klasičnih planinskih menijev do malce bolj sodobne kulinarike, palačink :=).  Na najvišji točki, le minutko stran od koče, pa se nahaja ena izmed dveh radarskih meteoroloških postajah v Sloveniji.

Lisca ob lepem vremenu ponuja razglede vse do Triglava in občudovanje jadralnih padalcev, ki imajo skupaj z vetrom Posavje na dlani. Osvojen vrh pa nam bo obogatil tudi »zelen« Dnevnik s Slovenske planinske poti, saj je eden od vrhov Razširjene Slovenske planinske poti.

Nekaj osnovnih podatkov za osvajanje Lisce iz Krakovega:

  • Izhodišče: Krakovo (vinska klet Mastnak; urejeno parkirišče nasproti kleti)
  • Zahtevnost: lahka označena pot
  • Dolžina: 4 km
  • Čas hoje: 1 h 45 min (povprečen tempo)
  • Priporočen letni čas obiska: vsi letni časi

Vsekakor pa ne gre za pozabiti, da je na Lisci tudi klopca ljubezni, katerih najdemo že kar nekaj po slovenskih vrhovih. Torej, če vas zgoraj našteto ni povsem prepričalo, naj vam omenim, da sama lokacija klopce ponuja nekakšno privatnost, kjer lahko uživate v razgledih na hribovja, ki se odpirajo pred vami in se vam v trenutku zdi, da jih imate na dlani.

Avtor: Sara Gregl

Kategorije Pohodništvo

Martin Šeberle

Martin Šeberle

Expert agent

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint.

Dodaj odgovor