Arrange a Viewing

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.

Error: Contact form not found.

1 leto ago · · 0 comments

Kozjansko jabolko – živahna prireditev v osrčju Kozjanskega parka

Kozjansko jabolko

Kozjansko jabolko razstavno-prodajne stojnice
Velika izbira lokalnih pridelovalcev in obrtnikov na Kozjanskem jabolku

Vabljeni na zdaj že tradicionalni praznik Kozjansko jabolko, ki se vsako leto odvija drugi vikend v oktobru na srednjeveškem trgu vasi Podsreda, ki se nahaja v samem osrčju Kozjanskega parka. Kozjansko jabolko kot razpoznavni znak krajine, ki je posejana z visokodebelnimi travniškimi sadovnjaki s starimi sortami jabolk, vleče osrednjo nit prireditve, ki vas bo navdušila s svojim živahnim sejemskim dogajanjem.

Vendar, Kozjansko jabolko je le delček mozaika te kulturne krajine. Ta majhen košček vzhodne Slovenije ima veliko za ponuditi vsem, ki se želite prepustiti čarom naravnih danosti, kulturne dediščine in mogočnih gradov. Do tja se lahko odpravite kar iz naše apartmajske hiške Vinska Trta, ki je odlično izhodišče za celodnevne izlete v okolici. Več namigov o tem, kam se odpraviti, pa boste dobili v tem članku.

Kozjansko jabolko – zgodovina in razvoj praznika

Prazniku Kozjansko jabolko pravijo tudi že tradicionalno »praznik z dušo«. Med obiskovalci je priljubljen tudi zato, ker ostaja zavezan ohranjanju tradicije ter naravne in kulturne dediščine zavarovanega območja Kozjanskega parka. Brez kiča in balasta, ki smo ga vajeni na premnogih sejemskih prireditvah. Je samosvoj unikat s ponudbo, ki je ne boste našli nikjer drugje.

V organizacijo so vključeni domačini, ki živijo na tem območju. Prav takšna je tudi sejemska ponudba, ki obsega pridelke kozjanskih ekoloških kmetij. Navkljub vedno večji ponudbi, jabolko še vedno ostaja v središču prazničnega programa, saj je krajinski park raj za več kot 100 starih sort jabolk in okoli 60 starih sort hrušk, ki rastejo na visokodebelnih travniških sadovnjakih, vključenih v naravovarstveno shemo parka.

Začetki praznika segajo v leto 2000, ko se je na sejmu predstavilo le 10 ponudnikov. Nato pa se je Kozjansko jabolko razvilo v enega izmed večjih in najbolj odmevnih dogodkov, ki ga obišče okoli 20 tisoč obiskovalcev. Zdaj imajo kar 150 stojnic in bogat kulturni program.

Odpravite se na tradicionalni pohod po kozjanskih sadovnjakih

Drugi vikend v oktobru je vse bolj skoncentrirano na sejemsko dogajanje, a številni dogodki se začnejo odvijati že prej. Tako se lahko en teden prej, na nedeljo, odpravite na tradicionalni pohod, ki vas bo popeljal od izvira Trebčice, do Olimske gore ter skozi dolino Sušice in značilnega travniškega sadovnjaka Kozjanskega parka na Gradišču.

Ob 9 uri zjutraj se zberete pri Domu krajanov v Podsredi, od koder vas bodo odpeljali na prvo točko do izvira Trebčice. Okoli 15 ure pa vas bodo proti plačilu pripeljali nazaj na zbirno mesto. Simbolično plačilo startnine vključuje voden pohod s strokovnimi razlagami vodiča ob zanimivostih na poti, degustacijo, malico in prevoz.

Marko Kostajnšek Kozjansko jabolko
Stojnica Marko Kostajnšek na Kozjanskem jabolku

Praznik Kozjansko jabolko s pestro ponudbo in živahnim dogajanjem

Na srednjeveškem trgu vasi Podsreda vas bo pričakala bogata sejemska ponudba ter številni glasbeni dogodki, kulturne prireditve, družabne igre in tekmovanja, različne delavnice, in mnogo več. Za vsakega se nekaj najde. Dolgčas vam zagotovo ne bo.

Stojnice kozjanskih dobrot in domačih izdelkov

Osrednjo vlogo na stojnicah imajo kozjanske ekološke kmetije, ki na zavarovanem in biosfernem območju Kozjanskega parka pridelujejo sadje, predvsem stare sorte jabolk in hrušk. Tako lahko pri domačih ponudnikih kupite stare sorte jabolk in hrušk, ter različne izdelke, kot je jabolčni sok, suho sadje, sadna vina, žganje, itd. Lahko se posladkate tudi z jabolčnim štrudlom in drugim pecivom iz tega ekološko pridelanega sadja.

Na stojnicah se predstavljajo tudi drugi domači pridelovalci, ki jih boste prepoznali po oznaki Sožitje-Kozjanski park. Na njihovih stojnicah lahko degustirate in tudi kupite domače suhomesnate izdelke, ekološko moko, ovčji sir, kruh, vino in penino, marmelade, med, bučno in orehovo olje, razna zelišča, in mnogo več.

Poleg ponudbe kmetijskih izdelkov boste na stojnicah našli tudi izdelke tradicionalne ljudske obrti, ki jih izdelujejo obrtniki iz Kozjanskega in tudi drugih delov Slovenije. To so razni leseni, glineni in tekstilni izdelki, ekološka mila in naravna kozmetika, ter nakit.

Glasbeni dogodki in kulturne prireditve

Kozjansko jabolko zares zaživi in pričara prijetno vzdušje, ko se na odrih, posejanih po vasici, zvrstijo številne glasbene skupine. Tudi glasba zaokrožuje noto tradicije teh krajev, saj povabijo ljudske pevce in godce, harmonikarje, okoliške folklorne skupine in druge ustvarjalce, ki s kulturnim programom oživljajo dediščino Kozjanskega.

Tradicionalna tekmovanja

Oglejte si tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu, vsekakor pa ne smete zamuditi tekmovanja v peki jabolčnega štrudla, ki se »v živo« odvija na prireditvenem odru. Gre za tradicionalno tekmovanje, ki poteka od leta 2009, vsako leto pa podelijo naziv »Štrudlmojstr-ca« osebi, ki je po mnenju komisije spekla najboljši štrudl.

Ustvarjalnice, delavnice in razstave

Različne delavnice vam omogočajo, da izveste več o značilnostih Kozjanskega parka. Na primer, lahko si ogledate, kako režejo in cepijo sadno drevje, pridelujejo domač jabolčni sok, itd. Organizirane so tudi ustvarjalnice za najmlajše. Ogledate si lahko različne razstave, med katerimi je sedaj že tradicionalna in stalna razstava o starih sortah jabolk, nekatere pa se spreminjajo, kot je na primer razstava gob.

Organizirani športni dogodki

Na svoj račun boste prišli tudi vsi navdušenci nad športom. Prijavite se lahko na 5,8 km dolg rekreativni tek, ki ga organizira Športno društvo Podsreda. Trasa poteka od trga Podsrede čez naselje Strmec do gradu Podsreda in po učni poti skozi gozd. Na sejemski stojnici Kozjanskega parka lahko najamete električna kolesa in se zapeljete po bližnjih gričkih. Sicer pa na praznično nedeljo organizirajo tudi družabno kolesarjenje »Z jabko na kolo« po 14 km dolgi krožni trasi, ki večinoma poteka po makadamski cesti in stranskih poteh.

Tekmovanje v štrudlu - Kozjansko jabolko
Tradicionalno tekmovanje v štrudlu na Kozjanskem jabolku

Kako z avtom priti do Podsrede, kjer se odvija Kozjansko jabolko?

Če boste bivali v naši apartmajski hiški Vinska Trta, se lahko do Podsrede odpravite po dveh poteh. V vsakem primeru pa morate zaviti nazaj do Čateža ob Savi, nato pa se v Brežicah poti razcepita vsaka na svojo stran.

Ena pot vas bo peljala na desno, po poti čez Bizeljsko. Če boste imeli čas, se lahko ustavite na gradu Bizeljsko, ali pa obiščete 200 let stare repnice, v katerih so si vinarji uredili vinske kleti in prostore za degustacije vin. Po tej poti boste do Podsrede prevozili 38 km, za kar boste potrebovali približno 40 minut.

Druga pot pa se v Brežicah razcepi rahlo levo. Peljete skozi vasi Zdole, Križe in pri vasi Koprivnica že vstopite v svet Kozjanskega parka. Od Koprivnice do Podsrede imate še 5 km vožnje, sicer pa boste za celotno 34 km pot potrebovali okoli 40 minut vožnje.

Ko prispete v Podsredo, lahko avto parkirate na urejenem parkirišču na trški gmajni in ob  robu cestišča. Za ta vikend organizirajo dodatna parkirišča, zato s parkingom ne boste imeli težav.

10 idej, kam na izlet v Kozjanski park

Čeprav je Kozjansko jabolko eden izmed bolj prepoznavnih simbolov Kozjanskega parka, je ta neokrnjena zelena pokrajina ob hrvaški meji pravi raj za raziskovanje naravnih in kulturnih lepot. Izbrali smo nekaj najbolj priljubljenih kotičkov, ki vas vabijo na celodnevno potepanje po razgibanih kozjanskih gričkih in soteskah. Nekaj več informacij o zanimivostih v okolici lahko dobite tudi na gradu Podsreda, kjer se nahaja informacijski center Kozjanskega parka.

1.      Spoznajte postopek mletja žit v starem Kukovičevem mlinu

Ob strugi reke Bistrice nekaj kilometrov pred Podsredo stoji mlin, ki je še edini ohranjen in delujoči mlin od vseh 14 mlinov na tem območju. Na kmetiji Kukoviči si lahko ogledate delovanje mlina ter spoznate celoten postopek mletja žit, kot so to delali včasih. Ker se družina ukvarja z ekološkim kmetovanjem, lahko pri njih kupite več vrst moke, mlince, rezance, kruh, čaje, marmelade, sirupe, sadje in druge dobrote.

2.      Osvežite se z zdravilno vodo Lurške jame

Zapeljite se do vasice Zagorje pri Lesičnem ter se spustite po potki blizu cerkvice svete Marije. Po 250 m hoje boste ugledali 19 m visok spodmol iz peščenjaka, pod katerim se izvira zdravilna voda. Poleg izvira pa je urejen oltar posvečen Mariji. V Lurški jami se čez vse leto odvijajo različni obredi in prireditve.

3.      Doživite legendo o Ajdovski ženi

Nad dolino Bistrice stoji srednjeveški trg Pilštanj, od koder se raztezajo pogledi na okoliško pokrajino. Tu je najlepša razgledna točka, ki jo lahko izkoristite za čudovite fotografije. Tik pod trgom, ki je bil v zapisih prvič omenjen leta 1404, boste opazili skalni osamelec, ki pripoveduje izjemno zanimivo legendo o Ajdovski ženi.

4.      Opazujte gnezdišča ptiča čebelarja

V Kozjanskem parku domuje kar 120 različnih vrst ptic, od tega je 25 takih, ki spadajo pod redke in ogrožene vrste. V ta namen so uredili tudi ptičji rezervat ob Slivniškem jezeru. Morda tu srečate črno štorkljo, pivko, pogorelčka, bičjo trstnico ali pa rjavega srakoperja. Če imate s sabo daljnogled, si v peskokopu v vasi Župjek lahko ogledate gnezdišča čebelarja, majhnega pisanega ptiča, ki v peščenih stenah napravi luknjice in si v njih spomladi uredi gnezdo. Opazujete pa jih lahko iz narejene ptičje opazovalnice.

5.      Oglejte si srednjeveški grad Podsreda

Pri glavnem trgu v vasi Podsreda se povzpnite skozi gozd do gradu Podsreda, ki je znan kot »najbolj grajski med gradovi na Slovenskem«. Je eden redkih gradov, ki se je v svojem srednjeveškem jedru ohranil vse do danes, zato velja za pomemben kulturni spomenik romanske dobe. S prenovo grajskih prostorov je grad postal odprt za obiskovalce. Raziščite njegovo bogato zgodovino. Oglejte si stolp, muzejsko zbirko, grajsko kuhinjo, poročno dvorano in druge grajske prostore. Če boste obiskali praznik Kozjanskega jabolka, lahko v tem času izkoristite 20% popust na vstopnice za ogled gradu Podsreda.

6.      Razvajajte brbončice v okušanju kozjanskih dobrot

Turistične kmetije in domače gostilne ponujajo odlične tradicionalne kozjanske jedi. Podajte se na gastronomsko popotovanje in preizkusite hišne specialitete, kot so kozjanski krapi, fižolova enolončnica »korjevec«, pogača »zafrknjača« s skuto, kolerabna juha z ocvirki, in kruhova potica. Zraven pa lahko spijete kozarec domačega vina, saj je tu znano vinogradniško področje.

7.      Sprehodite se po naravoslovni učni poti Travnik Vetrnik

Regijski Kozjanski park je eno največjih in najstarejših zavarovanih območij v Sloveniji. Leta 2010 pa je bil uvrščen na UNESCO seznam kot biosferni rezervat. Njegovo izjemno biotsko pestrost lahko doživite na vodeni naravoslovni poti, ki poteka po visokih travnikih okoli vrha Vetrnik. Hribovska suha travišča so prava zakladnica žive narave, kjer lahko opazujete bogato floro in favno. Navdušile vas bodo različne vrste orhidej in nešteto vrst metuljev. Če se boste na pot podali od maja do avgusta, vas bo na travnikih pričakalo barvito cvetje, v jesenskem času pa je tu raj za raziskovanje travniških gob vlažnic.

8.      Odkrijte naravno dediščino Gruske jame

Med vasema Kozje in Buče boste našli smerokaz za kraško izvirno zatrepno dolino Gruske, ki se začenja s 30 m visoko previsno steno, po kateri teče voda jamskega potoka. Vode tu poniknejo in se znova pojavijo na površju, kot je to značilno za kraške jame. Sledite urejeni poti, ki vas bo popeljala skozi zatrepno dolino. Vmes se lahko ustavite in na tablah preberete zanimivosti rastlinskega in živalskega sveta.

9.      Ustavite se v muzeju »Šola moje mame« v Kozjem

V središču Kozjega si lahko ogledate učilnico, zdaj preurejeno v muzej, ki je ostala prav takšna, kakršna je bila v času stare Jugoslavije. Morda boste nekateri še obujali spomine na šolsko opremo, stare lesene šolske klopi, stoječe računice, stare šolske torbe, lesene peresnice, in drugo. Muzejska učilnica je zanimiva tudi za najmlajše. Vstopnine ni, ključ za vstop pa lahko dobite v bližnjem kava baru pri Nuši.

10.      Preživite popoldne med travniškimi sadovnjaki na Čerčkovi domačiji

Visokodebelni travniški sadovnjaki kot agrarni habitati sodijo med evropsko pomembna naravovarstvena območja Natura 2000, saj ohranjajo tradicionalno kmetijsko krajino brez poseganja v naravno biotsko raznovrstnost. V teh sadovnjakih rastejo avtohtone in tradicionalne vrste sadnih dreves, kot so jablane, hruške, češnje, orehi, slive in marelice. Tu pridelujejo ekološko in okolju prijazno hrano, ki jo lahko poizkusite tudi na prazniku Kozjanskega jabolka. Na Čerčkovi domačiji v Gradišču blizu Podsrede si lahko ogledate drevesnico in visokodebelni travniški sadovnjak, kjer je zasajenih več kot 100 tradicionalnih sort jablan in hrušk. Vsako drevo je označeno z imenom sorte. Na domačiji se lahko udeležite tudi različnih delavnic.

Naši apartmaji Vinska Trta vam nudijo odlično izhodiščno točko za poldnevne in celodnevne izlete v okolici. Če nas boste obiskali drugi vikend v oktobru, ne zamudite odlične priložnosti za obisk živahnega praznika Kozjanskega jabolka. Tudi druge dni v letu vas Kozjanski park vabi s svojimi naravnimi in kulturnimi lepotami, ki čakajo, da jih odkrijete. Pri nas lahko izbirate med duplex galerijo z balkonom in studijem s teraso, dobrodošli pa so tudi kužki, ki pri nas bivajo brezplačno. Če želite privarčevati, predlagamo, da apartma rezervirate direktno na naši strani.

To je bil na kratko potovalni nasvet za Kozjansko jabolko in regijski park, ki sva ga ustvarila Jasmina & Martin.

Kategorije Okolica

Martin Šeberle

Martin Šeberle

Expert agent

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint.

Dodaj odgovor