Arrange a Viewing

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.

Error: Contact form not found.

2 leta ago · · 0 comments

Zgodba o Terme Čatež – moč termalne vode

Spoznajte moč termalne vode, rdeče niti razvoja in bogate ponudbe čateških toplic, termalnega raja v jugovzhodnem delu Slovenije. Terme Čatež ponujajo obilico zabave, sprostitve in aktivnosti za vse generacije. Eden izmed večjih vodnih parkov v Evropi privablja obiskovalce iz vse Slovenije in tudi tujine. Vsekakor je to destinacija, ki je ne smete zamuditi, če boste potovali skozi Posavje, in/ali boste bivali v našem apartmaju Vinska Trta, le 10 minut vožnje stran od toplic.

Terme Čatež poletna termalna riviera

Terme Čatež skozi zgodovino – kako so se razvijale toplice od odkritja termalnih vrelcev pa do današnjih dni?

Danes so Terme Čatež največje slovensko naravno zdravilišče in drugo največje turistično središče v Sloveniji s svojim športno-rekreacijskim središčem in ponudbo, ki zadovolji vse okuse. Toplice so postale priljubljene prav zaradi vodnega parka, tako v zunanjem kot v notranjem bazenskem kompleksu. Enajst vodnih vrtin termalne vode napaja kar 12000 m² bazenskih površin, od tega 2000 m² površine v notranjih bazenih ter 10.000 m² površine na zunanjem delu, kjer se razprostira poletna termalna riviera, ki velja za največji zunanji bazenski kompleks v Sloveniji.

Danes so Terme Čatež vsem zelo dobro poznane in veliko vemo o njihovi ponudbi, le malokdo pa ve, kako so nastale in kakšni so bili njeni začetki.

230 let čateških termalnih vrelcev

Vse se je začelo v času, ko so današnje ozemlje Slovenije naseljevali Rimljani, ki so s seboj prinesli drugačen pogled na sproščanje v toplih termalnih vodah, znanih kot njihove tradicionalne rimske toplice. Morda jih je ravno ta hedonistični pogled na druženje in sprostitev pripeljal do tega, da so v osvojenih deželah iskali vire termalne vode. Tako so jih našli tudi na ozemlju današnjih čateških toplic, o čemer pričajo arheološki ostanki »villae rusticae« v Velikih Malencah na Čateškem polju.

O čateških termalnih vrelcih iz rimske dobe lahko sklepamo le iz arheoloških najdišč, medtem ko prvi pisni viri navajajo, da so tople vrelce na območju današnjih toplic odkrili leta 1797, nato pa jih je leta 1842 preplavila reka Sava, saj so se nahajali ob obrežju Save. Nato pa so jih leta 1854 ponovno izkopali. Od takrat naprej so vrelce začeli koristiti tudi v zdravstvene namene, saj so odkrili njihov blagodejni vpliv na telo.

V leksikonu Dravske banovine in v arhivih župnije v Čatežu ob Savi je zapisano, na kakšen način so koristili termalno vodo. Uveljavil se je izraz, da so ljudje »kalužali« na mestu s termalno vodo. Danes bi temu rekli, da so se sproščali in namakali v vodi. To so storili tako, da so skopali jame v prod ali pesek, vodne kotanje pa ogradili z vejami. Ko je voda postala prevroča za »kalužanje«, so se ljudje hodili hladit v bližnjo reko Savo. Čateški vrelci so namreč veljali za najtoplejše vrelce v banovini.

Danes pa imajo Terme Čatež kar 11 vrtin termalne vode, ki prihaja iz globine 300 do 600 m s pretokom 60 litrov v sekundi in temperaturo od 58 do 63 °C. To vodo uporabljajo tako za notranje kot za zunanje bazene.

Toplice nosijo ime pravljičnega bitja iz ljudskega izročila, škrata Čateža

Pri vhodu v zimsko Termalno riviero vas bo pozdravilo vilinsko bitje, pol človek in pol kozel, po katerem so Terme Čatež tudi dobile ime. Če mu boste dobro prisluhnili, vam bo povedal zgodbo o termalnih vrelcih. Po ljudskem izročilu je škrat Čatež tesno povezan z vso vodo, ki teče pod Gorjanci in med vinorodnimi posavskimi in bizeljskimi griči.

Po slovenski pripovedki se je škrat prikazoval ljudem na mestih vodnih virov, zato so domačini vedeli, da tam, kjer se prikazuje njegova podoba, bodo zagotovo našli izvire dobre vode. Pred dvema stoletjema naj bi s skal nad reko Savo tudi opazoval, kako so na površino zemlje privreli prvi izviri tople vode.

Terme Čatež so prvi hotel dobile leta 1925

Terme Čatež in prvi hotel

Na lokaciji današnjih toplic so v letu 1925 zgradili prvi hotel s 23 sobami, ob katerem je bilo zasebno kopališče z enim večjim lesenim bazenom in kabinami, kjer so se obiskovalci lahko preoblekli. Za izgradnjo infrastrukture je zaslužen brežiški frančiškan Edvard Zagorec, ki velja za idejnega vodjo projekta, saj je želel, da bi na tem območju izkoristili blagodejno moč termalne vode in uredili zdravilišče. Frančiškan pa je za gradnjo potreboval dovoljenje in finančno pomoč grofov Attemsi iz Brežic, ki so bili lastniki vrelcev.

Čateške toplice so se začele hitreje razvijati šele v 60. letih prejšnjega stoletja, ko so leta 1965 zgradili hotel Zdraviliški dom z restavracijo in notranjim termalnim bazenom ter večji zunanji bazen. Z izgradnjo modernih objektov so toplice dobile pravi zagon. Hotel je imel 30 enoposteljnih in 30 dvoposteljnih sob, vso opremo ter večjo restavracijo, ki je lahko sprejela 250 gostov v notranjih prostorih in 450 gostov na zunanji terasi.

Tudi 70. in 80. leta 20. stoletja so bila zlata leta za razširitev toplic, ki so imele vedno več zabave in sprostitve željnih obiskovalcev. Zgradili so rekreacijski kompleks s štirimi zunanjimi bazeni, postavili zunanji bar in kegljišče, otvorili nov hotel Terme in kamp, ter uredili celotno infrastrukturo v počitniškem naselju in kampu.

Leta 1991, ko je Slovenija stopila na samostojno pot, so Terme Čatež dobile največji odprti bazen v Sloveniji, pri čemer je poletna Termalna riviera dobila svojo prvotno podobo, ki so jo kasneje nadgrajevali z različnimi vodnimi atrakcijami. V 90-ih so napore vlagali v izgradnjo infrastrukture, ki je toplice umestila v znano turistično središče z rekreacijskim centrom, gostinsko ponudbo, ter wellness in zdravstvenim centrom.

Kako priti v Terme Čatež?

Z avtom

Če prihajate iz Kranja, Ljubljane, Nove Gorice ali Kopra je najhitrejša cesta do čateških toplic po dolenjski avtocesti mimo Ivančne Gorice, Trebnjega, Novega mesta in vse do Brežic, kjer boste zavili na odcep Čatež ob Savi. Tisti, ki prihajate iz Murske Sobote, Maribora, Celja ali Slovenj Gradca pa vam je bližje, če pot uberete po regionalni cesti, ki se pri Celju usmeri za Laško, mimo Zidanega Mosta, Sevnice in Krškega.

Z vlakom

Potovanje z vlakom je svojevrstno doživetje. Na železniški postaji v Brežicah se v neposredni bližini nahaja avtobusna postaja, od koder vozijo avtobusi družbe Integral do čateških toplic. Vozovnice lahko kupite neposredno pri vozniku avtobusa.

Kako do cenejših vstopnic za Terme Čatež?

Cenejše vstopnice oz. vstopnice z ugodnostmi za obisk čateških toplic lahko uveljavljate na različne načine. Najboljše mesto za nakup vstopnic je kar neposredno na recepciji Termalne riviere. Namreč, tu lahko zaprosite za izdajo »kartice zvestobe«, ki je del njihovega programa za redne obiskovalce.

Ko boste zbrali 6 termalnih kapljic (vsako kapljico prejmete ob nakupu vstopnic za zimsko in poletno Termalno riviero), vam bodo podarili en brezplačen vstop za kopanje v zimski ali poletni Termalni rivieri. Omenjena ugodnost pa ne velja za skupinske vstopnice, vstopnice z že vključenimi popusti, vstopnice, ki ste jih kupili v predprodaji, in za vstopnice za Savna park.

Poceni vstopnice za Terme Čatež lahko najdete tudi na spletu. Različne slovenske spletne strani ponujajo edinstvene in privlačne ponudbe z velikimi popusti ter ponudbe kot so 2 za 1 in podobno. Le nekaj več časa boste potrebovali, da na spletu najdete ponudbo, ki je tisti trenutek v akciji. Dostop do podobnih ponudb imate tudi na blagajnah bencinskih servisov Petrol in OMV

Prepustite se vodni zabavi na poletni Termalni rivieri

Poletna termalna riviera tobogani

Poletna Termalna riviera nudi nepozabno vodno zabavo za vse generacije. Tudi, če bo zunaj nekaj stopinj manj, vam bo v vodi prijetno, saj vse vodne atrakcije in bazeni imajo temperaturo vode od 26 do 36 °C. S seboj ne pozabite vzeti sončne kreme ter mehke blazine, če v glavni sezoni slučajno zmanjka ležalnikov in senčnikov.

Mlajši otroci bodo uživali na vodnih igralih in v bazenu na gusarskem otoku. Zabava za vse generacije je zagotovljena tudi v bazenu z valovi, na vodnih drčah ter na 450 m dolgi počasni reki, po kateri plujete na napihljivih obročih. Ljubitelji adrenalina se lahko preizkusite na različnih toboganih. Nekateri tobogani so bolj primerni za otroke, spet drugi pa zadovoljijo še tako neustrašne adrenalinske navdušence. Če želite pretegniti telo lahko zaplavate v olimpijskem bazenu, nato pa sprostite mišice v bazenu s podvodnimi šobami.

Za zaključek dneva lahko odigrate partijo mini golfa ali obiščete Zabaviščni park, ki se nahaja na zunanji strani poletne riviere. Za mlajše otroke je na voljo mini gokart steza, ponujajo pa tudi posebno igro z vodnimi baloni, ki nudi obilico zabave za vso družino. Navdušenci nad adrenalinskimi doživetji se lahko podate na bungee trampolin ali doživite posebno vznemirjenje na desetmetrskem prostem padu iz gusarskega stolpa.

Prepustite se vodnim užitkom v zimski Termalni Rivieri

Vodna zabava vas pričakuje tudi v zimski Termalni rivieri, ki jo lahko obiščete vse dni v letu. Ko se boste želeli zares sprostiti so vam na voljo topli bazeni za plavanje, vodni slapovi, masažni bazeni in vodna masažna ležišča.

Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji adrenalina. Spustite se po toboganu skakalnica ali kamikaza, ali pa se prepustite toku divje reke. V adrenalinskem parku navdušuje tudi tobogan z zaprto cevjo, v kateri so nameščeni svetlobni učinki, ter poligon za deskanje na vodi. Otroci pa se bodo zabavali v bazenu z valovi, na gusarski ladji ter v odkrivanju drevesa doživetij.

Nasvet : kako si organizirati dan v Terme Čatež? (hrana, čakalne vrste, rezervacija storitev)

Vsekakor je dobro, da si pred obiskom čateških toplic pripravite načrt o tem, kako si boste organizirali dan oziroma tiste ure, ki jih boste preživeli v vodnem parku. Čas vodne zabave in užitkov boste doživljali drugače kot čas med vašim običajnim vsakdanjikom.

Če imate to možnost, je bolje, da Terme Čatež obiščete med tednom, saj je večja gneča med vikendi in med šolskimi počitnicami. S tem se boste izognili čakalnim vrstam na vstopu ter vrstam na vodnih atrakcijah, na primer na toboganih. Čas kosila lahko izkoristite, da se odpravite na enega izmed večjih toboganov, saj bo večina obiskovalcev jedla kosilo, ali pa bo po kosilu malo počivala na ležalnikih.

Če nameravate obiskati savna park ali wellness center, je najbolje, da te storitve rezervirate vnaprej. Termalno riviero tako zapustite za čas termina masaže ali katere druge storitve, in se potem vrnete nazaj. Vzemite si tudi čas za hrano. Hrano lahko prinesete s seboj in jo pojeste kjerkoli in kadarkoli, ali pa se odpravite v bližnjo restavracijo s picami in testeninami.

V vsakem primeru preverite, kdaj je ura zaprtja bazenskega kompleksa, saj se vodne aktivnosti znotraj Termalne riviere zaprejo eno uro pred uradnim zaprtjem. Ta čas je namenjen temu, da se počasi odpravite proti izhodu, se preoblečete, posušite lase in spakirate vse stvari v torbe.

Nasvet : kdaj je najboljši čas za obisk Term Čatež?

Vsako obdobje v letu prinaša svojevrstna doživetja. V nadaljevanju smo pripravili nekaj napotkov, če boste Terme Čatež obiskali spomladi, poleti, jeseni ali pozimi.

Zgodnja pomlad – marec in april

Obisk zimske Termalne riviere je kot nalašč za zgodnje spomladansko obdobje. Poletna Termalna riviera še ni odprta, lahko pa izkoristite prve sončne žarke, ki vas bodo pogreli na zunanji terasi. Na teraso si lahko postavite ležalnik in uživate v soncu.

Zgodaj spomladi tudi čakalne vrste niso dolge, saj to ni čas počitnic. Nekoliko več gneče se pričakuje le v obdobju velikonočnih praznikov. V tem obdobju se obiskovalci pogosto poslužujejo storitev, ki jih nudi Zdraviliški center, kjer izvajajo programe zdravljenja in rehabilitacije. Obiščete lahko tudi Center zdravja in lepote in si privoščite profesionalno nego obraza, manikuro ali sproščujočo masažo.

Začetek kopalne sezone – maj in junij

Kopalna sezona se prične z odprtjem poletne Termalne riviere, ki obratuje od začetka maja do konca septembra. V tem obdobju Terme Čatež postanejo pravo središče aktivnega oddiha, ko je vreme že dovolj toplo, da se lahko kopate in uživate v zunanjih bazenih in vodnih atrakcijah, ter ne preveč vroče, da ne bi mogli izkoristiti športnih aktivnosti na svežem zraku, ki jih ponuja Športni center. Lahko odigrate partijo tenisa ter namiznega tenisa, se preizkusite v odbojki na mivki, zavihtite lopar na igrišču za badminton, ali pa priredite zabavno bovling tekmovanje.

Vrhunec poletne sezone – julij, avgust, september

Poletne počitnice pomenijo samo eno – neskončna zabava! Vse to lahko doživite na največjem zunanjem bazenskem kompleksu v Sloveniji, ki ponuja zabavo na več kot 10000 m² termalnih vodnih površin s številnimi vodnimi atrakcijami, ki navdušujejo tako otroke kot odrasle.

Poletje prinaša svojevrstne čare, saj sonce ne zaide do večernih ur, zato so podaljšani tudi obratovalni časi kopalnih kompleksov, restavracij in trgovin. Edino pomanjkljivost najdemo v tem, da lahko pričakujete gnečo, zato boste izgubili nekaj časa s čakanjem na vstop, iskanjem parkirnega mesta in ležalnika, spust po toboganu, naročilo kosila v restavraciji, in podobno.

Čarobni jesenski in zimski meseci – od oktobra do marca

Izkoristite moč termalne vode in zaplavajte v toplih bazenih ter skozi tri steklene kupole opazujte čudovite barve jesenskega listja ter prve snežinke, ki bodo pobelile okolico in ustvarilo pravcato zimsko idilo. Terme Čatež se v zimskih mesecih prelevijo v oazo dobrega počutja in posebnih wellness doživetij. Ne zmanjka pa niti zabave za otroke.

Obiščite zimsko Termalno riviero, ki velja za največji pokriti termalni kompleks v Sloveniji in se razprostira na 2300 m² pokritih bazenskih površin skupaj z vsemi vodnimi atrakcijami. Odprta je vsak dan od 9 ure zjutraj do 9 ure zvečer.

Ljubiteljem savn je na voljo Savna park, ki ima 8 različnih savn, 3 solarije in nekaj manjših bazenov za sprostitev. V Spa in Wellness centru pa se lahko prepustite rokam izkušenih maserk, se razvajate v kopelih, ali pa izberete enega izmed wellness ajurvedskih paketov.

Gremo v Terme Čatež !

Spa in wellness center terme čatež

Uvrstite obisk čateških toplic na prva mesta na vašem seznamu, če iščete adrenalinska doživetja, obožujete zabavo, potrebujete nekaj dni popolnega odklopa od vsakdanjika, ali pa si želite organizirati dnevni izlet, medtem ko dopustujete na Posavskem podeželju.

Naši apartmaji Vinska Trta so od toplic oddaljeni le 10 minut vožnje, zato se lahko kadarkoli odpravite na poldnevno ali celodnevno kopanje v Terme Čatež in si popestrite počitnice pri nas, medtem ko odkrivate najlepše kotičke Posavja.

Svetovali vam bomo, kje lahko dobite najbolj poceni vstopnice za toplice, kje lahko v pojeste dobro kosilo v Posavju in v okolici toplic, ter vse ostalo, kar vas bo zanimalo. Bivanje v Apartmajih Vinska Trta je le majhen del cene, ki jo Terme Čatež zaračunajo na nočitev skupaj z vstopnicami za Termalno riviero.

Dobrodošli v Posavju, deželi termalne vode, dobre kulinarike, naravnih znamenitosti in bogate kulturne dediščine!

To je bil na kratko potovalni nasvet za Terme Čatež, ki sva ga ustvarila Jasmina & Martin.

Kategorije Okolica

Martin Šeberle

Martin Šeberle

Expert agent

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint.

Dodaj odgovor