Arrange a Viewing

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.

Error: Contact form not found.

1 leto ago · · 0 comments

Doživite svetovno prvenstvo v nordijskih športih v Sloveniji – Planica 2023

Planica

Slovenija je znana po svojih naravnih znamenitostih in edinstveni naravi, ki navdušuje obiskovalce z vsega sveta. Dežela je polna prelepih pokrajin, gozdov, hribov in jezer, ki privabljajo pohodnike, kolesarje, smučarje in druge ljubitelje aktivnosti v naravi.

Eno izmed najbolj znanih naravnih znamenitosti je zagotovo Triglavski narodni park, ki obsega velik del Julijskih Alp in je prava paša za oči. Planica, ki leži v samem srcu Triglavskega narodnega parka, je že desetletja pomembna destinacija za ljubitelje zimskih športov, predvsem pa smučarskih skokov.

Planica je zelo pomembna za slovensko kulturo in identiteto, saj slovenska smučarska reprezentanca vsako leto nastopa na tekmovanjih, ki se odvijajo na tem prizorišču. Slovenski športniki in navijači so zelo ponosni na Planico in jo imajo za enega najbolj pomembnih krajev v državi.

V mednarodnem smislu pa je Planica še bolj pomembna, saj gre za eno izmed najbolj priznanih smučarskih skakalnic na svetu. Na tekmovanjih v Planici se pomerijo najboljši smučarski skakalci z vsega sveta, ki prihajajo iz različnih držav. Prvenstvo v Planici je pomembno tudi zato, ker je to prvič, da Slovenija gosti svetovno prvenstvo v nordijskih športih.

Zaradi pomembnosti tega dogodka za slovensko kulturo, identiteto in šport, je svetovno prvenstvo v Planici največji športni praznik v Sloveniji. Na prizorišču se bo zbrala športna elita in navijači iz vsega sveta, kar bo prineslo veliko pozitivne energije in navdušenja. Poleg tega pa bo prvenstvo zagotovo tudi priložnost za promocijo Slovenije kot turistične destinacije, saj bodo obiskovalci imeli priložnost spoznati lepote dežele in se udeležiti različnih dogodkov, ki se bodo odvijali v času tekmovanj.

Letos bo Planica prvič gostila svetovno prvenstvo v nordijskih športih, kar pomeni veliko priložnost za promocijo tega lepega kraja in njegovega okolja. Organizatorji svetovnega prvenstva se trudijo, da bodo obiskovalci lahko uživali v različnih aktivnostih in doživetjih, ki jih ponuja ta edinstven kraj.

Planica je tudi eden od najboljših krajev za poletno smučanje v Evropi. Smučišče ponuja več kot 1 km dolge proge za poletno smučanje (tek na smučeh)), ki so na voljo tako za začetnike kot za bolj izkušene smučarje.

Zgodovina Planice

Zgodovina Planice sega vse do leta 1930, ko so pričeli graditi smučarsko skakalnico. Sprva je bila to le manjša skakalnica, vendar so jo kasneje večkrat razširili in prenovili. Med leti 1934 in 1938 je bila skakalnica podaljšana in poglobljena, tako da je postala prava atrakcija za športne navdušence. Leta 1969 je bila skakalnica ponovno prenovljena in podaljšana na 120 metrov, kar je bila takrat najdaljša skakalnica na svetu.

Prva tekmovanja na Planici so potekala leta 1934 in so bila namenjena predvsem domačim športnikom. Vendar pa so se kmalu začela tekmovanja na mednarodni ravni, ki so privabljala športnike z vsega sveta. Leta 1952 je Planica gostila prvo tekmovanje za Pokal narodov, ki je veljalo za enega najpomembnejših dogodkov v smučarskih skokih. Leta 1969 je Planica gostila prvo svetovno prvenstvo v smučarskih skokih, kar je bil velik uspeh za Slovenijo in tudi za Planico.

V letih, ki so sledila, se je Planica razvila v eno izmed najbolj priljubljenih smučarskih skakalnic na svetu. Tekmovanja na Planici so postala velik dogodek, ki je privabljal tudi veliko število obiskovalcev. Med letoma 1985 in 1992 je bila skakalnica ponovno podaljšana in prenovljena, tako da je postala ena najbolj modernih skakalnic na svetu.

Danes je Planica ena izmed najpomembnejših lokacij za smučarske skoke na svetu, saj se tu odvijajo različna tekmovanja na mednarodni ravni. Poleg tega pa je Planica priljubljena turistična destinacija, ki privablja obiskovalce z vsega sveta, ki želijo uživati v lepotah Triglavskega narodnega parka in se sprehajati po okoliških poteh.

Planica

FIS svetovno prvenstvo v nordijskih športih – Planica 2023

Slovenija je prvič v zgodovini postala gostiteljica FIS svetovnega prvenstva v nordijskih športih, ki bo med 22. februarjem in 5. marcem 2023 potekalo v idilični dolini pod Poncami. Gre za zgodovinski trenutek za Slovenijo, saj se bomo v prestižni smučarski areni pomerili s številnimi najboljšimi smučarskimi skakalci, tekači na smučeh in nordijskimi kombinatorci iz celega sveta, ki se bodo borili za naslov svetovnega prvaka ali prvakinje. Obeta se nam tudi bogat spremljevalni program, ki bo večinoma potekal v Nordijskem parku v Kranjski Gori.

Organizatorji svetovnega prvenstva so polni pričakovanj in pričakujejo okoli 2500 tekmovalcev iz več kot 60 držav, ki bodo pustili svoj pečat na prvenstvu ter ustvarili nove svetovne prvake in prvakinje. Število gledalcev na prizorišču bo okoli 150000, število medijev pa se bo povzpelo na okoli 2000. Predvideno število TV gledalcev po vsem svetu pa bo preseglo 500 milijonov, kar kaže na velik pomen tega športnega dogodka za Slovenijo in svetovni šport.

Kaj vse lahko pričakujete?

Obiskovalci svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici leta 2023 bodo poleg spremljanja tekem lahko uživali tudi v številnih dodatnih ponudbah. Na voljo bo številna ponudba hrane in pijače v bližini prizorišča, kjer si bodo lahko obiskovalci privoščili tradicionalne slovenske jedi in pijače.

V Nordijskem parku v Kranjski Gori, ki bo eno od prizorišč spremljevalnega programa, bo organizirana zabavna, kulturna in izobraževalna ponudba za otroke in odrasle. Obiskovalci se bodo lahko udeležili razstav, se učili o nordijskem smučanju in naravi ter uživali v različnih aktivnostih na prostem.

Poleg tega bodo organizirani tudi kulturni dogodki, kot so koncerti, predstave in različni športni dogodki. Obiskovalci se bodo lahko sprehodili po bližnji okolici in uživali v lepotah Triglavskega narodnega parka, kjer se nahaja Planica. V dolini pod Poncami se bodo lahko sprostili v naravi, uživali v svežem zraku in se prepustili čudovitemu razgledu na Julijske Alpe.

Ponudba dodatnih aktivnosti in doživetij bo zagotovo poskrbela, da bo obisk Planice med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju nekaj nepozabnega za vse obiskovalce.

Planica

Zakaj bi družine z otroki obiskale Planico?

 1. Navdušujoče predstave smučarskih skokov: Otroci bodo navdušeni nad spektakularnimi skoki, ki jih bodo videli v Planici. To je priložnost, da jim pokažete, kaj vse je mogoče doseči z vadbo in trudom.
 2. Spodbujanje športne kulture: Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici je odlična priložnost za spodbujanje športne kulture in poudarjanje pomena telesne dejavnosti ter zdravega načina življenja.
 3. Učenje o zgodovini smučarskih skokov: Otroci bodo lahko izvedeli več o zgodovini smučarskih skokov in o tem, kako so se ti športi razvijali skozi leta.
 4. Raznolik spremljevalni program: Poleg spremljanja tekem bodo otroci uživali v bogatem spremljevalnem programu, ki vključuje različne aktivnosti in dogodke, kot so zabavne igre, koncerti, predstave in športni dogodki.
 5. Pridobivanje novih izkušenj: Obisk Planice med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju je odlična priložnost za pridobivanje novih izkušenj in znanj o različnih kulturah in športih.
 6. Sprostitev v naravi: Planica se nahaja v prelepih Julijskih Alpah in je del Triglavskega narodnega parka, kjer lahko otroci uživajo v naravnem okolju ter se sprostijo in napolnijo z energijo.
 7. Uživanje v hrani in pijači: Otroci bodo uživali v okusni slovenski hrani in pijači, ki bo na voljo v bližini prizorišča.
 8. Priložnost za druženje: Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici je odlična priložnost za druženje z družino in prijatelji ter za ustvarjanje nepozabnih spominov.
 9. Raziskovanje Kranjske Gore in okolice: Otroci bodo lahko raziskovali Kranjsko Goro in okolico ter si ogledali znamenitosti, kot so Blejsko jezero, Bohinj, Vršič in Škofja Loka.
 10. Spodbujanje navdušenja nad športom: Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici je odlična priložnost za spodbujanje navdušenja nad športom pri otrocih.

Zakaj je obisk novega Nordijskega centra v Planici je obvezen?

Obisk novega Nordijskega centra v Planici je vsekakor obvezen del obiska te priljubljene turistične destinacije v Sloveniji. V centru se lahko seznanite s pestro zgodovino nordijskega smučanja v Sloveniji, občudujete dosežke naših smučarskih skakalcev in smučarskih tekačev ter se preizkusite na različnih interaktivnih elementih.

Poleg tega pa je nov Nordijski center v Planici zanimiv tudi zaradi svoje vsestranske ponudbe. Poleg ogleda smučarskih skokov in nordijskih tekmovanj, se lahko tukaj preizkusite tudi v teku na smučeh, tudi v poletnem času, kar je unikatna priložnost za vse, ki se želijo preizkusiti v tej privlačni nordijski disciplini. Za vse tiste, ki se še niso preizkusili v tej nordijski disciplini, so na voljo tudi šole smučanja.

Ob obisku Nordijskega centra v Planici, si lahko ogledate tudi edinstven muzej smučarskih skokov in smučarskega teka. Muzej ponuja vpogled v zgodovino nordijskega smučanja in prikazuje razvoj te discipline skozi leta. Poleg muzeja pa se nahaja tudi trgovina, kjer si lahko zagotovite spominke na vaš obisk Planice.

Planica skoki

7 najboljših doživetij za obiskovalce Planice

 1. Ogled smučarskih skokov – Obiskovalci ne smejo zamuditi glavnega dogodka na Planici, največjih skakalnih tekmovanj na svetu.
 2. Obisk Nordijskega centra Planica – Nordijski center ponuja interaktivne razstave o zgodovini nordijskih športov in možnost izposoje opreme za smučarski tek, tudi poleti.
 3. Pohod po Dolini Tamar – To je eden najlepših delov Triglavskega narodnega parka, ki je lahko izhodišče za različne pohode in sprehode.
 4. Kolesarjenje – Obiskovalci lahko najamejo kolesa in se podajo na kolesarsko pot v okolici Planice.
 5. Smučanje na smučiščih v okolici – Na voljo so različna smučišča v bližini Planice, na primer smučišče Kranjska Gora.
 6. Raziskovanje okoliških mest – Obiskovalci se lahko odpravijo na enodnevni izlet v bližnja mesta, kot so Bled, Bohinj in Ljubljana.
 7. Okušanje slovenske hrane in pijače – Obiskovalci lahko poskusijo tradicionalne slovenske jedi in pijače, kot so ajdova kaša, kranjska klobasa in različne vrste domačega piva.

Kaj obleči in obuti?

Ker je Planica zimska destinacija, je pomembno, da se ustrezno oblečete in obujete, da se boste lahko udobno počutili med obiskom. Priporočljivo je, da se oblečete v več slojev, saj boste tako lahko lažje prilagajali temperaturo glede na aktivnosti in vremenske razmere.

Na vrhu slojev naj bodo topla in nepremočljiva oblačila, kot so jakna, hlače in čevlji, ki so primerni za sneg. Za zaščito pred mrazom je priporočljivo, da si oblečete kape, rokavice in šal.

Pri obutvi je priporočljivo, da izberete čevlje, ki so topli, nepremočljivi in primerni za sneg. Če boste smučali ali deskali, boste potrebovali smučarske čevlje ali deskarske čevlje, ki bodo omogočali dober oprijem in nadzor nad smučmi ali desko.

Če se boste odpravili na pohod v okolici Planice, boste potrebovali pohodniške čevlje, ki so primerni za sneg. Priporočljivo je, da se pred obiskom pozanimate o vremenskih razmerah in temu primerno izberete oblačila in obutev.

Kaj je še potrebno vzeti s sabo?

Poleg primernega oblačenja in obutve, je priporočljivo, da s seboj vzamete sončna očala, kremo za sončenje, vodo in prigrizke, predvsem če načrtujete daljše potovanje po okolici. Prav tako lahko vzamete fotoaparat, da ovekovečite nepozabne trenutke. Če boste prenočili v bližini, je priporočljivo, da s sabo vzamete tudi osebno higiensko opremo in spalno vrečo.

Spored in nakup vstopnic

Nakup vstopnic za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici leta 2023 je že mogoč. Obiskovalci si lahko zagotovijo vstopnice za posamezne tekme ali pa se odločijo za večdnevno vstopnico, ki jim omogoča dostop do vseh tekem v času prvenstva. Obstaja tudi možnost nakupa družinske vstopnice.

Poleg tega so na voljo tudi posebne popoldanske vstopnice, ki omogočajo ogled tekem po posebej ugodni ceni. Obiskovalci si lahko svoje vstopnice zagotovijo preko spleta, kjer lahko izbirajo med različnimi kategorijami.

Od 10. februarja dalje bodo vsi navijači, ki se veselijo prihajajočega FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023, imeli priložnost kupiti popoldanske vstopnice, ki bodo na voljo izključno na bencinskih servisih Petrol. Vstopnice bodo stali 33,00 EUR in bodo veljale vsak dan od 15:00 ure dalje.

Na spletni strani svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici leta 2023 lahko obiskovalci najdejo tudi natančen spored tekem in spremljevalnih dogodkov. Poleg tekem pa bodo obiskovalci lahko uživali tudi v spremljevalnih dogodkih, kot so koncerti, kulturni programi in športne aktivnosti v Nordijskem parku v Kranjski Gori.

Pred nakupom se je dobro seznaniti še z dodatnimi informacijami o vstopnicah s klikom na povezavo.

Ponudba za obiskovalce FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023 je še bogatejša!

Od 22. do 26. 2. in od 28. 2. do 5. 3. bodo vsi obiskovalci s kupljeno vstopnico imeli možnost brezplačnega povratnega prevoza z vlakom od kjerkoli v Sloveniji do Jesenic. Predložite svojo veljavno vstopnico na prodajnih mestih Slovenskih železnic ali na vlaku in prejeli boste brezplačno vozovnico za vlak in vrednotnico za avtobus, ki ju je potrebno shraniti do povratka domov. Vse podrobnosti o ponudbi in vozni red vlakov najdete na spletni povezavi. Ne zamudite priložnosti in se udeležite nepozabnega dogodka v Planici!

Planica

Če bivate v Apartmaju Vinska Trta in želite obiskati Planico, imate več možnosti za prevoz. Najlažji način je osebni avtomobil. Če se odločite za to možnost, boste morali parkirati svoj avtomobil na urejenih parkirnih mestih v bližini Planice. V okolici Rateč, Podkorena in Kranjske Gore bodo urejena parkirna mesta na travnikih.

Če nimate lastnega avtomobila ali si ga ne želite voziti, lahko najamete kombi in si delite stroške z drugimi obiskovalci. Številne turistične agencije ponujajo organiziran prevoz do Planice, zato lahko preverite ponudbo in izberete najbolj primerno za vas.

Če želite obiskati Planico z javnim prevozom, lahko uporabite avtobus ali vlak. Za obiskovalce bo organiziran krožni avtobusni prevoz iz Kranjske Gore do Planice, zato lahko izkoristite to možnost. Vlak je tudi dobra izbira, saj obstaja železniška postaja v bližini Kranjske Gore, od koder lahko nato nadaljujete z avtobusom ali taksijem.

Če se odločite za vožnjo z avtomobilom ali najem kombija, bo pot trajala približno 2 uri od Apartmaja Vinska Trta do Planice. Če se odločite za javni prevoz, lahko potovanje traja malo dlje, vendar je še vedno zelo enostavno in priročno.

Planica vas že nestrpno pričakuje!

Vabimo vas, da se nam pridružite in obiščete Planico, kjer boste doživeli edinstvene športne in kulturne dogodke ter okusili slovensko kulturo in gastronomijo. Bodite del tega nepozabnega doživetja, ki ga lahko delite z vašo družino in prijatelji. Ne zamudite priložnosti, da se pridružite svetovnemu prvenstvu v nordijskih športih v letu 2023 in doživite vse, kar Planica in okolica ponujata.

Pridite navijat, družiti se s svetovnimi športnimi zvezdami in uživati v enkratni atmosferi, ki bo zagotovo navdušila vsakega obiskovalca. Planica vas že nestrpno pričakuje!

Kategorije Okolica

Martin Šeberle

Martin Šeberle

Expert agent

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint.

Dodaj odgovor